play

Luonnonvarakeskus aloittaa susien pannoitukset, tavoitteena selvittää tuulivoimaloiden vaikutuksia eläinten liikkumiseen

Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

STT-Lehtikuva

Luonnonvarakeskus (Luke) aloittaa helmikuussa susien pannoitukset osana tutkimusta, jossa on tarkoitus selvittää tuulivoimaloiden vaikutuksia eläinten liikkumiseen, ympäristön käyttöön ja lisääntymisen onnistumiseen.

Susien ohella tutkitaan myös metsäpeurojen, maakotkien ja porojen liikkumista sekä lisääntymistä tuulivoima-alueilla ja niiden ympäristöissä.

Susia on suunniteltu pannoitettavan 3–5 reviirille, joiden alueille on suunniteltu lähivuosina tuulivoimaloita. Pannoitusalueet ovat Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla, Pohjois-Savossa, Etelä-Pohjanmaalla sekä Satakunnassa.

–  Tarkoituksena on varustaa gps-lähettimellä useampi susi kultakin reviiriltä. Tavoitteenamme on erityisesti lisääntyvän parin pannoittaminen, sillä aikuiset sudet ovat asettuneet pysyvästi tietylle alueelle ja siten saamme tietoa nimenomaan tuulivoimalan vaikutuksesta niiden liikkumiseen ja elinpiirin käyttöön. Samoille susille vaihdetaan panta noin joka toinen vuosi. Yhteensä hankkeessa pannoitetaan vuosittain 10–15 sutta, tutkimusprofessori Ilpo Kojola Lukesta kertoo tiedotteessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Luken mukaan tietoa tuulivoimatuotannon vaikutuksista eläinten tilankäyttöön ei voida saada muulla tavalla kuin pannoituksilla. Ne ovat luvanvaraisia, ja toimintaa valvovat esimerkiksi aluehallintovirasto ja Suomen riistakeskus.

Hankkeessa merkittyjen eläinten hyvinvoinnista huolehditaan Luken mukaan kaikissa vaiheissa.

–  Kaikki toimenpiteet suunnitellaan, arvioidaan ja toteutetaan niin, että niistä aiheutuisi mahdollisimman vähän stressiä tai muuta haittaa eläimelle. Kaikki pannoitukseen osallistuvat henkilöt on koulutettu tutkimuseläinten käsittelyyn, ja merkintätyötä konsultoi eläinlääkäri, ohjelmajohtaja Katja Holmala Lukesta kertoo.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi