play

Poliisi pidätti nuoren valkeakoskelaismiehen epäiltynä Valkeakosken henkirikoksesta ja törkeästä seksuaalirikoksesta

15-vuotias tyttö löytyi kuolleena metsästä lauantaiaamuna.

15-vuotias tyttö löytyi kuolleena metsästä lauantaiaamuna. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

STT-Lehtikuva

Poliisi on pidättänyt parikymppisen miehen epäiltynä Valkeakosken henkirikoksesta. Poliisin mukaan valkeakoskelaismiestä epäillään taposta ja törkeästä lapsenraiskauksesta. Nimikkeet voivat esitutkinnan aikana muuttua.

Poliisi otti miehen kiinni lauantai-iltana esitutkinnassa ilmi tulleiden tietojen perusteella. Poliisin mukaan sillä on alustava käsitys perjantain ja lauantain välisen yön tapahtumista.

– Kyseessä on alaikäiseen kohdistunut erittäin vakava väkivaltarikos, minkä takia poliisi ei uhrin yksityisyyden suojelemiseksi tarkenna tekotapaa tai -paikkaa, rikosylikomisario Jari Kinnunen Sisä-Suomen poliisista sanoo tiedotteessa.

Kinnunen kertoi STT:lle iltapäivällä, ettei kiinniotettua miestä ollut vielä kuultu. Kinnusen mukaan miestä on tarkoitus kuulla vielä sunnuntaina.

Muita epäiltyjä asiassa ei Kinnusen mukaan ole.

Poliisille tehtiin varhain lauantaiaamuna ilmoitus kadonneesta 15-vuotiaasta tytöstä, joka ei ollut palannut yöllä kotiinsa. Tyttö löytyi kuolleena läheisestä metsästä. Kinnusen mukaan paikka on kävelytien varrella, eikä se ole kaukana Valkeakosken keskustasta.

Tytön löysivät nuoret, joiden kanssa hän oli viettänyt iltaa. Nuoret soittivat hätäkeskukseen.

Tyttöjä puhutettiin Kinnusen mukaan jo lauantain aikana.

Kinnusen mukaan paikalle tulleille poliiseille oli selvinnyt aika nopeasti, että kyseessä on henkirikos. Hän ei kommentoi, oliko uhrissa ulkoisia väkivallan merkkejä.

Kinnunen kertoo, että tutkinnassa on mukana huomattava määrä poliiseja.

Poliisi pyytää edelleen myös silminnäkijähavaintoja Valkeakosken keskustassa, Jyräänmäen ja Naakan alueella perjantain sekä lauantain välisenä yönä noin kello 00–02 liikkuneilta ihmisiltä. Havaintoja voi lähettää osoitteeseen vihjeet.sisa-suomi@poliisi.fi.

– Yksi mies on vihjeiden perässä koko ajan. On niitä tullut riittävästi, Kinnunen sanoo.

Valkeakoskella nuoret järjestivät lauantai-iltana kokoontumisen kuolleen 15-vuotiaan muistolle. Kaupungin tiedotteen mukaan nuorisotoimen katutyö viestitti illan ja yön sujuneen rauhallisesti nuorten keskuudessa. Muistokokoontumisessa oli yhdessä suremista, kukkia, hautalyhtyjä ja valokuvia.

Myös seurakunnan sunnuntaina järjestämään hartauteen osallistui runsaasti nuoria. Nuorille tarjottiin hartauden jälkeen keskusteluapua.

Maanantaina Valkeakosken kaupunki järjestää suruliputuksen henkirikoksen vuoksi. Lisäksi kouluilla järjestetään hiljainen hetki oppilaan muistolle.

Valkeakosken kaupunki kertoo, että kouluissa annetaan apua asian käsittelyyn. Kaupungin henkilöstö, oppilashuollon väki, nuorisotoimen ja seurakunnan työntekijät ovat molemmilla yläkouluilla tarjoamassa keskusteluapua nuorille. Lisäksi keskusteluapua on tarjolla myös lukiolla ja alakouluilla sekä tarvittaessa esiopetuksessa.

Valkeakosken hallintojohtajan Anne Laukkasen mukaan ihmiset ovat Valkeakoskella todella järkyttyneitä tytön kuolemasta.

– Lähiomaisten järkytys ja suru ovat varmasti sanoinkuvaamattomia, mutta meidän kokoisessa kunnassa tämä koskettaa aivan kaikkia, kertoi Laukkanen aiemmin STT:lle.

Laukkanen arvioi, että ainakin keskusteluapua tarvitaan.

– Nuorten yhteisö on aika tiivis, ja he tuntevat hyvin toisensa. Varmasti tarvetta puhua ja purkaa ajatuksia on paljon. Sitä on vielä vaikea arvioida, kuinka paljon tarvitaan tehostettuja tukitoimia.

Asiasta keskustellaan luokissa ikätasoisesti, jos asia nousee keskusteluun. Muussa tapauksessa kouluarkea pyritään jatkamaan normaalisti.

Koulujen oppilashuollon henkilöstöä on koululla myös kesäkuussa koulujen päätyttyä. Tarvittaessa oppilas tai huoltajat voivat sopia keskusteluajan oppilaalle huolen ja surun purkamiseksi.

Laukkanen kertoi lauantaina Helsingin Sanomille toivovansa, että nuoret eivät suunnittelisi kostoa tytön kuolemaan liittyen. Tapaus on aiheuttanut lehden mukaan paljon keskustelua sosiaalisessa mediassa.

Laukkanen kertoo STT:lle, että kaupungin nuorisotoimenjohtaja oli välittänyt hänelle viestin, että tällaista "aktivoitumista olisi havaittavissa nuorten parissa". Tapauksesta on liikkunut muun muassa huhuja.

– Halusin etukenossa nostaa tämän huomioon. Meillä on virkavalta sitä varten, että he hoitavat tällaiset asiat, Laukkanen sanoo.

Hän muistuttaa, että kostosta aiheutuu entistä enemmän harmia, eikä se ole koskaan ratkaisu asioihin.

Myös poliisi huomioi sunnuntain tiedotteessaan sosiaalisessa mediassa liikkuvat tiedot ja torppasi niistä ainakin yhden vääräksi.

Tiedotteen mukaan poliisin tietoon on tullut, että henkirikokseen on sosiaalisessa mediassa liitetty ulkomaalaistaustaisia tai ulkomaalaisia henkilöitä. Tiedotteessaan poliisi toteaa, ettei epäillyllä ole ulkomaalaistaustaa.

Poliisi muistuttaa myös, että tapahtumapaikalta kuvattua materiaalia, jossa näkyy mahdollisesti uhri tai muita ihmisiä, ei saa levittää sosiaalisessa mediassa tai toisille ihmisille.

– Lisäksi poliisi muistuttaa, että jos ilmoittaa henkilön nimen ja yhdistää hänet rikokseen, josta häntä ei kuitenkaan epäillä, saattaa syyllistyä rikokseen, tiedotteessa sanotaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Uutista täydennetty 26.5.2024 klo 17.25 kauttaaltaan.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi