play

Zelenskyin tavannut Niinistö torjui edelleen Hornet-avun Ukrainalle – "Mutta me pidämme koneistanne", Zelenskyi kommentoi

Ukrainan ja Suomen presidentit tapasivat keskiviikkona Helsingissä.

Ukrainan ja Suomen presidentit tapasivat keskiviikkona Helsingissä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

STT

Ukrainan kaipaamat länsihävittäjät nousivat esiin presidentti Sauli Niinistön isännöidessä Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyiä Helsingissä. Tanskalaistoimittajan kysymykseen vastannut Niinistö perusteli kielteistä kantaa Hornetien lahjoittamiseen muun muassa tutuin sanankääntein Suomen maantieteellisestä erityisasemasta.

Niinistö myös muistutti Hornetien olevat "käytännössä lopussa" siihen mennessä kun uusia F-35-koneita saadaan tilalle. Tässä vaiheessa Zelenskyi katsoi aiheelliseksi kommentoida.

– Mutta me pidämme teidän koneistanne, ihan vaan että tiedätte, hän kuittasi hymyillen.

Niinistö myönsi Hornetien olevan hyviä ja toivoi heti perään, että "kaikki muutkin tietävät sen".

– Teidän naapurinne tietää, arveli Zelenskyi Venäjää mainitsematta.

Yleisemmin hän sanoi olevansa vakuuttunut siitä, että Ukraina ennen pitkää saa länsihävittäjiä. Hän kuitenkin muistutti maansa saaneen aiemminkin aseapua vain vähitellen ja vasta sen jälkeen, kun Ukraina on ensin todistanut taistelevansa menestyksekkäästi.

– Vastahyökkäys alkaa hyvin pian ja sen jälkeen saamme varmasti hävittäjiä, Zelenskyi sanoi ja lisäsi, että helpompaa olisi tietysti saada apua jo ennen hyökkäystä.

Zelenskyi tapasi Niinistön alkuiltapäivästä kahden kesken Presidentinlinnassa ennen laajempaa huippukokousta muiden Pohjoismaiden pääministereiden kanssa. Presidenttien yhteisessä lehdistötilaisuudessa Zelenskyi sanoi uskovansa, että tämä vuosi on ratkaiseva Ukrainan käymän sodan kannalta.

– Mitä kovemmin painostamme hyökkääjää, sitä nopeammin hyökkääminen loppuu, Zelenskyi sanoi pakotteisiin viitaten.

Zelenskyi kertoi tulleensa vierailulle Suomeen, koska Suomi ja Ukraina ovat kumppaneita. Hän muistutti maiden kohtalonyhteydestä ja kertoi jokaisesta ukrainalaisesta kirjakaupasta löytyvän kirjoja Suomen sotahistoriasta. Hän myös muistutti "hyökkääjän" eli Venäjän vanhan pääkaupungin, eli Pietarin, sijaitsevan vain muutaman sadan kilometrin päässä Helsingistä.

– Mutta kiitos yhteisten ponnistustemme hyökkääjä ei koskaan pääse Helsinkiin, Zelenskyi sanoi.

Helsingin kuuden maan tapaamisen tarkoituksena on Zelenskyin mukaan edistää yhteisiä turvallisuusasioita sekä voimistaa Ukrainan armeijaa taistelukentällä. Hän kiitti Suomea Ukrainan jo saamasta tuesta niin sotilastarpeiden kuin Venäjän hyökkäysten vaurioittaman sähköverkon korjaamiseen ja ylläpitoon tarvittujen tarvikkeiden osalta.

Suomi on antanut Ukrainalle jo 15 sotilaallista apupakettia, ja molemmat presidentit vahvistivat 16. paketin olevan jo valmisteilla.

– Mutta kyse ei ole niinkään apupakettien määrästä kuin (niiden ansiosta) säästyvien ihmishenkien määrästä, Zelenskyi muistutti.

Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Zelenskyi toivoi Ukrainan saavan jonain päivänä samat puolustusliitto Naton jäsenyydestä kumpuavat turvatakuut kuin Suomi, mutta sanoi ukrainalaisten ymmärtävän, että maa ei voi liittyä Natoon sodan ollessa käynnissä.

– Toivomme kuitenkin poliittista tukea siihen suuntaan; että Ukrainalle esitettäisiin kutsu. Tällä hetkellä meistä ei voi tulla Naton jäseniä, mutta tavoitteemme on, että jonain päivänä olisimme Naton täysjäseniä.

Presidentti Niinistö sanoi, että Naton jäsenmaiden on Vilnan-huippukokouksessa hyvin tärkeä saavuttaa yhteinen näkemys Ukrainan Nato-jäsenyydestä. Niinistö mukaan aiemmat puheet Suomen ja yhä jatkuvat puheet Ruotsin jäsenyydestä eivät tältä osin ole olleet täysin linjassa.

– Nato on vahvempi, kun se puhuu yhdellä yhteisellä äänellä, sanoi Niinistö.

Nato-huippukokous järjestetään Liettuan pääkaupungissa Vilnassa heinäkuussa.

Presidentti Niinistö kertoi Suomen jatkavan Ukrainan tukemista ja että on tärkeää saavuttaa rauha, joka on Ukrainalle oikeudenmukainen. Samalla Ukrainan sodasta on vietävä oikeanlaista viestiä maailmalle, Etelä-Afrikasta hiljattain palannut Niinistö sanoi.

– Näyttää siltä, että maailmalla on käynnissä taistelu kansakuntien sieluista, Niinistö kommentoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kauppatorin lähistölle saapunut yleisö hurrasi, kun presidentti Zelenskyi nousi autostaan Presidentinlinnan edustalla kättelemään presidentti Niinistöä. Yleisö hurrasi myös, kun Zelenskyi ja Niinistö kävelivät hetken Pohjoisesplanadin puolella.

Tervetuliaisseremoniassa Kaartin soittokunta soitti Ukrainan kansallislaulun, Maamme-laulun ja Porilaisten marssin.

Turvatoimet alueella ovat STT:n paikalla olevien toimittajien mukaan tiukat. Kauppatori on suljettu yleisöltä, ja alueella on paljon turvallisuusviranomaisia lähitalojen kattoja myöten. Taivaalla on kierrellyt helikoptereita.

Yleisöä oli kerääntynyt muun muassa Katajanokalle Stora Enson entisen pääkonttorin edustalle sekä Esplanadin puistoon.

Kyseessä on neljäs kerta, kun presidentti Zelenskyi poistuu Ukrainasta sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksen maahan.

Poliisi kehottaa ihmisiä välttämään autoilua Helsingin keskustassa tänään. Liikenteen poikkeusjärjestelyt painottuvat Kauppatorin lähistölle ja poikkeuksia voi olla iltaan asti. Myös useat autosaattueet voivat aiheuttaa tilapäisiä katkoksia kaupungin keskustassa. Poliisi neuvoo varaamaan myös matkantekoon aikaa.

Myös yksityisen vesiliikenteen kulku Eteläsatamaan on poliisin mukaan estetty, mutta risteilylaivat pääsevät matkustajaterminaaleihin.

– Toivomme kaupunkilaisilta ymmärtäväisyyttä ja kärsivällisyyttä poikkeusjärjestelyjen suhteen, ylikomisario Dennis Pasterstein sanoi poliisin tiistaina lähettämässä tiedotteessa.

Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Niinistön lisäksi Zelenskyi tapaa Helsingissä vierailulla olevia Pohjoismaiden pääministereitä. Pohjoismaisten pääministerien vierailusta kerrottiin etukäteen julkisuuteen, mutta Zelenskyin vierailusta ei.

Zelenskyi ja Niinistö keskustelevat muun muassa Ukrainan puolustustaistelusta ja Suomen tuesta Ukrainalle, Suomen ja Ukrainan suhteista sekä maailman geopoliittisesta tilanteesta. Vierailun työlounaalle osallistuivat myös pääministeri Sanna Marin (sd.) ja ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.). Zelenskyi on tavannut myös eduskunnan puhemiehen, hallituksen muodostajan Petteri Orpon (kok.).

Iltapäivällä Niinistö isännöi Pohjoismaat-Ukraina-huippukokouksen, johon osallistuvat Zelenskyin lisäksi Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson, Norjan pääministeri Jonas Gahr Störe, Tanskan pääministeri Mette Frederiksen ja Islannin pääministeri Katrin Jakobsdottir.

Kokouksen keskustelut käsittelevät Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, Pohjoismaiden tukea Ukrainalle, Ukrainan EU- ja Nato-suhteiden kehitystä sekä Ukrainan aloitetta oikeudenmukaiseksi rauhaksi. Pääministereillä on myös omat kahdenväliset tapaamisensa Zelenskyin kanssa.

STT:n tietojen mukaan myös pääministeri Marinilla on kahdenvälinen tapaaminen Zelenskyin kanssa, vaikka hän ei työlounasta lukuun ottamatta osallistunut huippukokoukseen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi