Häiriötilanteisiin varautuminen lisääntynyt, kolmannes suomalaisista selviäisi yli viikon käymättä kaupassa
Varautumissuosituksen mukaan suomalaisilla kotitalouksilla tulisi olla valmius pärjätä häiriötilanteessa 72 tuntia eli kolme vuorokautta ilman viranomaisten apua. LEHTIKUVA / Sari Gustafsson
Korona on lisännyt suomalaisten kriisitietoisuutta, osoittavat Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (Spek) kyselytutkimuksen tulokset. Lähes kolmannes suomalaisista arvioi, että selviäisi häiriötilanteessa jopa yli viikon käymättä ruokakaupassa, kun vuonna 2018 näin arvioi alle kymmenesosa vastanneista.
– Vaikka häiriötilanteilla viitataan yleensä laajoihin sähkökatkoihin tai vedenjakeluhäiriöihin, myös koronapandemiaa voi pitää laajana häiriötilanteena ja se on vaikuttanut asenteisiin varautumista kohtaan, sanoo Spekin tutkimuspäällikkö Tuula Kekki tiedotteessa.
Niiden vastaajien osuus, jotka eivät usko varautumisesta olevan apua ja joiden mielestä varautuminen kuuluu muiden vastuulle, on laskenut alle puoleen edellisestä kyselystä. Varautumattomuuden syyksi kerrotaan useimmin se, ettei asiaa ole tullut ajatelleeksi tai ettei se kiinnosta.
Viime kesänä tehtyyn kyselyyn vastasi noin tuhat suomalaista.
Maaseudulla asuvat uskovat selviävänsä
Maaseudulla, omakotitalossa ja omistusasunnosta asuvat luottavat muita enemmän omaan varautumiseensa ja uskovat selviävänsä häiriötilanteista. Monet nuoret ja kerrostaloasukkaat suunnittelevat lähtevänsä häiriötilanteen sattuessa asumaan väliaikaisesti ystävän luo.
Esimerkiksi kantakaupungissa asuvista vastaajista lähes puolet kertoo, että ei selviäisi varautumissuosituksen mukaista kolmea vuorokautta ilman sähköä, kun taas haja-asutusalueella asuvista näin kertoo vajaa neljäsosa.
Maaseudulla varautuminen on usein paremmalla tolalla. Esimerkiksi lämmitysjärjestelmiä voi olla useita rinnakkaisia, ja niille on myös käyttöä, sillä häiriötilanteita saatetaan kokea useammin.
Sähkökatko aiheuttaisi ongelmia
Varautumissuosituksen mukaan suomalaisilla kotitalouksilla tulisi olla valmius pärjätä häiriötilanteessa 72 tuntia eli kolme vuorokautta ilman viranomaisten apua. Tutkimuksen mukaan erityisesti sähkökatkot ja vedenjakeluhäiriöt aiheuttaisivat haasteita jo huomattavasti lyhyemmässä ajassa.
Noin puolet vastaajista arvioi, ettei selviytyisi kolmea vuorokautta ilman juoksevaa vettä ja yli kolmannes arvioi, ettei selviytyisi sähkökatkosta yli kolmea vuorokautta. Tosin sähkökatko aiheuttaisi todennäköisesti myös vedenjakelun keskeytymisen eli suurimmalle osalle kotitalouksista pitkittynyt sähkökatko aiheuttaisi suuria haasteita.
Kotivara on hyödyllinen esimerkiksi sairastuessa
Spekin varautumisohjeiden mukaan kotivaran pitäisi riittää ainakin kolmeksi vuorokaudeksi. Kotivaraan kuuluu päivittäiset tarvikkeet, kuten vesi ja ruoka. Myös lemmikkieläimet kannattaa huomioida. Kodista olisi hyvä löytyä myös paristoilla toimiva radio, taskulamppu ja paristoja. Ohjeissa kehotetaan pohtimaan vaihtoehtoa sähkölämmitykselle.
Kotivaraa voidaan käyttää sähkökatkoksen, vedenjakeluhäiriön ja isompien katastrofien lisäksi myös arkisissa tilanteissa. Kotivara on hyödyllinen esimerkiksi sairaana tai jos maksujärjestelmät eivät toimi. Kotoa olisi hyvä olla myös esimerkiksi käteistä rahaa, joditabletteja ja välttämättömät lääkkeet.
uusimmat
Luitko jo nämä?
Juuan Paalasmaan Campingissa on ollut edelliskesään verrattuna hiljaista – Pertti ja Tuula Tolonen eivät jatka enää ensi kesänä leirintäalueen yrittäjinä: "Toivon sydämeni pohjasta, että tähän saadaan jatkaja"
Vaikka some täyttyykin nyt sienikuvista, ei tattimetsään ole vielä Pohjois-Karjalassa hätä, vaan kausi on vasta aluillaan – "Odotellaan vain rauhassa sään viilenemistä"
Arkeologiaa opiskeleva Tehosekoittimen Otto Grundström, 45, on nostalgikko, joka kulkee eteenpäin selin: "Minua kiinnostaa enemmän, mitä on tapahtunut kuin mitä on edessä"
Luetuimmat
LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO
Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.
Toimitus, uutisvihjeet:
010 230 8110
toimitus@karjalainen.fi