play

Hallintovaliokunta kytki valmiuslakia koskevaan lausuntoonsa vaatimuksen: Koko itäraja voitava sulkea poikkeustilanteessa

Purra toivoo, että lopputulokseen päästään ennen kesätaukoa. Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Purra toivoo, että lopputulokseen päästään ennen kesätaukoa. Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

STT-Lehtikuva

Eduskunnan hallintovaliokunta sai valmiiksi lausuntonsa valmiuslain muuttamisesta. Valiokunta kytkee puolustusvaliokunnalle valmiuslaista antamaansa lausuntoon myös rajavartiolakiin liittyvän vaatimuksen. Se edellyttää, että rajavartiolaissa tulee olla pykälä, jolla voidaan äärimmäisessä tilanteessa sulkea koko itäraja turvapaikanhakijoilta.

Hallintovaliokunnalle riittää puheenjohtaja Riikka Purran (ps.) mukaan hallituksen esityksen mukaisesti, että yksi turvapaikanhakupaikka jää auki sillä edellytyksellä, että se ei ole itärajalla.

–  Oleellista on, että turvapaikanhakupaikka ei ole vieraan valtion vastaisella rajalla, vaan turvapaikkahakemukset voidaan keskittää jonnekin muualle, Purra kertoi medialle kokouksen jälkeen.

Hän antoi esimerkeiksi muista rajanylityspaikoista Helsinki-Vantaan lentoaseman tai Tornion rajanylityspisteen. Valiokunta edellyttää myös, että rajavartijat saavat riittävät valtuudet toimia mahdollisessa hybridivaikuttamistilanteessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kirjaus oli Purran mukaan yksimielinen eli myös hallintovaliokunnan hallituspuolueiden edustajat hyväksyivät sen.

Hallintovaliokunta osoittaa vaatimuksensa itselleen, sillä se tekee mietinnön rajavartiolaista. Käsittely alkaa ensi viikolla.

Hallitus esittää rajavartiolaissa, että turvapaikkahakemusten käsittely keskitettäisiin yhteen rajanylityspaikkaan äärimmäisessä tilanteessa, jossa vieras valtio yrittäisi käyttää turvapaikanhakijoita vaikuttamisen välineenä.

Purra sanoo, että esitys voisi tarkoittaa sitä, että yksi rajanylityspaikka myös itärajalla olisi auki.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hallintovaliokunta tekee mietinnön rajavartiolaista, joten se ohjeistaa lausunnossaan itseään. Käsittely alkaa ensi viikolla.

Lait toteuttavat jo edellytykset

SDP:n Mika Kari (sd.) sanoo hallituksen lähteneen jo pitkään siitä, että raja-asemia pitää voida sulkea sitä mukaa, jos joku yrittää kohdistaa hybriditoimintaa Suomeen.

–  Jos kaikki rajanylitysasemat olisivat kohteena, niin silloin suljetaan koko raja, se on selvä, Kari sanoi STT:lle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hänen mukaansa kysymys onkin koko ajan ollut siitä, miten se toteutetaan ja saadaan lakiin kirjoitettua.

–  Se, että perussuomalaiset tekee omaa politiikkaa näin vakavassa asiassa on ikävää, mutta kokoomus on tämän ymmärtänyt. Hallituspuolueiden edustajista SDP, keskusta ja vaihtelevasti muut ovat olleet tätä tähän suuntaan viemässä, Kari sanoi ja viittasi siihen, että perussuomalaiset ovat uhanneet estää valmiuslain etenemisen, jos kyseistä pykälää ei saada rajavartiolakiin.

Vihreiden Hanna Holopainen katsoo, että hallituksen esitykset valmiuslain muutoksiksi ja rajavartiolain muutoksiksi toteuttavat jo hallintovaliokunnan lausunnon edellyttämät asiat.

–  Suomi on hyvin suojattu hybridivaikuttamiselta, kunhan molemmat lait etenevät, Holopainen viestitti STT:lle.

Mikään ei varmaa

Puolustusvaliokunnan käsittelyssä oleva valmiuslain muutos tarjoaisi välineitä esimerkiksi tilanteisiin, joissa Suomen tietojärjestelmät tai pankkijärjestelmät lamautettaisiin. Kynnys valmiuslain käyttöönottoon on korkea, siksi rajapykälä halutaan normaalilainsäädännön mukaiseen rajavartiolakiin.

Valmiuslaki ja rajavartiolaki käsitellään eduskunnassa yhdessä. Perustuslakivaliokunta katsoo vielä perustuslakinäkökulman molemmista mietinnöistä, jos tarvetta on.

Purran mukaan hallintovaliokunta esittää lausunnossaan monia huomioita valmiuslakiin. Sen lisäksi muutamista kohdista perussuomalaiset jätti eriävän mielipiteen.

–  Mutta nimenomaan tämä rajapykäläkohta ja viittaukset tulevaan rajavartiolain esitykseen ovat ne oleelliset, ja niissä me olimme yksimielisiä, Purra sanoi.

Purra kuitenkin korosti, että mikään ei ole varmaa ennen kuin kaikesta on päätetty.

–  Tässä on vielä paljon tehtävää ja toivon tietenkin, että niin hallintovaliokunta, puolustusvaliokunta kuin eduskunta kokonaisuudessaan pääsee riittävän tyydyttävään lopputulokseen. Se nähdään toivottavasti ennen kesätaukoa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi