play

Hallituksella istunto sunnuntaina, kertovat lähteet STT:lle – hallituspuolueissa ei ole varmaa näkemystä siitä, mitä lakiesitykselle saamelaiskäräjälaista tapahtuu sunnuntaina

Pääministeri Sanna Marin kertoi saamelaiskäräjälain valmistelusta mediatilaisuudessa pääministerin virka-asunnon Kesärannan pihalla torstaina. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Pääministeri Sanna Marin kertoi saamelaiskäräjälain valmistelusta mediatilaisuudessa pääministerin virka-asunnon Kesärannan pihalla torstaina. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

STT-Lehtikuva

Hallitus on kokoustamassa sunnuntaina illalla. Hallituslähteet kertovat STT:lle, että valtioneuvosto on kutsuttu koolle istuntoon sunnuntaina.

Viikonloppuistunnon mahdollisuus nousi esille torstaina sen jälkeen, kun saamelaiskäräjälain eteneminen eduskuntaan pysähtyi. Keskusta vaati lakiesityksen lykkäämistä. Ministerin käsikirjan mukaan asian seuraava käsittely voi olla aikaisintaan kolmen päivän kuluttua. Tässä tapauksessa se olisi isänpäivänä.

–  Itselläni on valmius kutsua valtioneuvoston istunto koolle myös viikonloppuna, pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi.

Molemmat osapuolet sanovat yllättyneensä

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Keskustassa tuohtumusta herättää, että pääministeri yritti tuoda lakiesityksen valtioneuvoston yleisistuntoon yllättäen. Esitystä ei löytynyt keskiviikkona iltapäivällä julkaistulta asialistalta.

Julkisuuteen asia tuli, kun oikeusministeriö tiedotti torstaina tiedotustilaisuuden järjestämisestä aiheen tiimoilta. Tilaisuuteen tullut kutsu ennakoi, että hallitus lähettäisi lakiesitykseen eduskuntaan torstain yleisistunnossa.

Runsas tunti tämän jälkeen keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko tviitasi pitävänsä pääministerin ajatusta tuoda erimielinen esitys valtioneuvoston päätettäväksi poikkeuksellisena.

Lopulta lakiesitystä ei virallisesti käsitelty valtioneuvoston yleisistunnossa, vaan ministeri Antti Kurvinen (kesk.) pyysi asiakirjat, mikä lykkäsi asian käsittelyä seuraavaan istuntoon. Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) tiedotustilaisuus typistyi lyhyeksi ilmoitukseksi lakiesityksen pöytäämisestä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pääministeri Marin kertoi torstaina yllättyneensä keskustan reaktiosta. Hän sanoi keskustelleensa lakiesityksestä Saarikon kanssa keskiviikkona ja käsittäneensä, että heillä oli menettelytavasta yhteisymmärrys.

Hallituksessa pelätään uutta lykkäystä

Hallituspuolueissa ei ole varmaa näkemystä siitä, mitä lakiesitykselle tapahtuu sunnuntaina.

Ministerin käsikirjan mukaan asian toisella käsittelykerralla jollain toisella ministerillä on vuorostaan mahdollisuus pyytää asiakirjat nähtäväkseen. Kolmannella kerralla asian pöytäämistä voisi vaatia enää vain sellainen ministeri, joka ei ole osallistunut kahteen ensimmäiseen istuntoon.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Eräs keskustalähde painottaa puolueen vain halunneen protestoida pääministerin menettelyä vastaan ja että asia voisi edetä eduskuntaan riitaisana. Tämä tarkoittaa, että keskustan ministerit voisivat äänestää esityksen antamista vastaan, mutta se etenisi eduskuntaan muiden hallituspuolueiden äänillä.

Muissa hallituspuolueissa taas pidetään mahdollisena, että keskusta lykkää asian käsittelyä uudelleen. Usean hallituslähteen mukaan puolue on asettunut laajasti vastustamaan jo aiemmin sovittujenkin asioiden edistämistä. Syynä pidetään puolueen kipuilua alhaisten kannatuslukujen kanssa.

---------------

Korjattu aiempaa uutista klo 18.43: Puolue on vastustanut uuden arvonnousuveron edistämistä, ei ansionnousuveron. Korjaus viimeisessä kappaleessa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi