play

Hallituksen koronaministerityöryhmä koolla huomenna – odotetaan linjausta tehosterokotusten mahdollisesta laajentamisesta

Mediatietojen mukaan perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kannattaa neljänsien rokoteannosten tarjoamista hoitajille ja ylipäätään terveille työikäisille. LEHTIKUVA / Markku Ulander

Mediatietojen mukaan perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kannattaa neljänsien rokoteannosten tarjoamista hoitajille ja ylipäätään terveille työikäisille. LEHTIKUVA / Markku Ulander

STT-Lehtikuva

Hallituksen koronaministeriryhmä kokoontuu STT:n tietojen mukaan huomenna aamupäivällä. Kokouksesta odotetaan linjausta siitä, laajennetaanko neljänsiä koronarokotuksia tai tehosterokotuksia koskemaan uusia ihmisryhmiä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee tällä hetkellä kolmen annoksen rokotussarjaa perusterveille 18–59-vuotiaille. 60–64-vuotiaille perusterveille suositus on neljä annosta. Lisäksi THL suosittelee tänä syystalvena tehosteannosta voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville ja 65 vuotta täyttäneille.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan koronaministerityöryhmän on määrä päättää suosituksesta, jonka mukaan kunnat voivat jatkossa antaa valtion hankkimia neljänsiä koronarokotteita kaikille aikuisille. Lehden mukaan ministeriryhmän ei ole kuitenkaan tarkoitus antaa suositusta siitä, ketkä voisivat saada neljännen rokoteannoksen, vaan se jäisi asiantuntijoiden ja kuntien arvioitavaksi.

Sote-henkilöstö huolissaan poikkeavasta linjasta

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Julkisuudessa on keskusteltu esimerkiksi perusterveiden sote-ammattilaisten mahdollisista tehosterokotuksista. THL tiedotti lokakuun lopussa, ettei se ole toistaiseksi muuttamassa nykyisiä rokotussuosituksiaan.

–  Seuraamme jatkuvasti koronatilannetta ja uutta tutkimustietoa rokotteista. Muutamme tarvittaessa rokotussuosituksiamme lääketieteellisin ja epidemiologisin perustein, mutta juuri nyt uusia perusteita ei ole. Toive tai halu saada tehosterokote ei ole riittävä peruste suosituksen antamiselle, sanoi THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek tuolloin tiedotteessa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on aiemmin kertonut ainakin Iltalehden ja Ylen haastatteluissa, että hän kannattaa neljänsien rokoteannosten tarjoamista hoitajille ja ylipäätään terveille työikäisille.

Myös hoitajaliitto Tehy on kertonut, että sote-henkilöstö on hämmentynyt ja huolissaan Suomen poikkeavasta linjasta alan työntekijöiden neljänsiin koronarokotuksiin verrattuna muihin EU-maihin. Tehyn mukaan Suomen suositus poikkeaa muun muassa EU:n komission ja Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC:n suosituksista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ruotsi tarjoaa tehostetta kaikille täysi-ikäisille

THL:n mukaan esimerkiksi Ruotsissa ei suositella syystalven tehosteannoksia sote-alalla työskenteleville tai muille työikäisille terveille aikuisille. 18 vuotta täyttäneille tarjotaan kuitenkin mahdollisuus ottaa tehoste. Sote-alalla työskentelevien ja muiden välillä ei siis tehdä eroa.

Tanska puolestaan suosittelee syystalven tehostetta ainoastaan niille sote-alan työntekijöille, jotka hoitavat ikääntyneitä ja vakavan koronan riskissä olevia. Norja ei tällä hetkellä suosittele eikä tarjoa syystalven tehosterokotuksia terveydenhuollon ammattilaisille.

THL:n Nohynek on selittänyt vaihtelua eri maiden käytännöissä sillä, että eri maissa edellytetään eri tavalla näyttöä suosituksen antamiselle. Lisäksi asiaan vaikuttaa se, mikä taho suosituksen antaa ja mitä suosituksella tavoitellaan. Rokotussuosituksen voi yleensä antaa kansanterveyslaitos tai ministeriö.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

----

Korjattu klo 18.21: Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC, ei EDCD

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi