play

Hallitus kokoontuu budjettiriiheen – luvassa hätätoimia sähkön hintakriisiin

Elinkeinoministeri Lintilän ehdotus sähkön arvonlisäveron tilapäisestä keventämisestä vaikuttaa olevan myötätuulessa. Lehtikuva / Emmi Korhonen

Elinkeinoministeri Lintilän ehdotus sähkön arvonlisäveron tilapäisestä keventämisestä vaikuttaa olevan myötätuulessa. Lehtikuva / Emmi Korhonen

STT-Lehtikuva

Hallitus kokoontuu keskiviikkona ja torstaina hallituskautensa viimeiseen budjettiriiheen. Valtion ensi vuoden talousarvion lisäksi päätöksiä odotetaan erityisesti keinoista, joilla helpotetaan suomalaisten arkea nousevien hintojen paineessa. Apupaketin hintahaitari asettunee 200–300 miljoonan euron liepeille, STT:lle arvioitiin hallituslähteistä ennakkoon.

Jos kaikki esillä olleet toimet menevät läpi, puhutaan useista sadoista miljoonista euroista, mutta ainakaan keskustan mielestä siihen tuskin on varaa. Hallitus etsii sähkön hintaan nopeasti vaikuttavia keinoja sekä kohdennettuja tukia hintojen noususta eniten kärsiville.

Myötätuulessa vaikuttaa olevan hallituslähteiden mukaan ainakin elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) ehdotus sähkön arvonlisäveron tilapäisestä keventämisestä nykyisestä 24 prosentista joko 10 prosenttiin tai 14 prosenttiin.

Veronalennus ei kuitenkaan Lintilänkään mukaan yksin riitä, koska se ei merkittävästi hillitsisi sähkön hintaa. Lisäksi se kohdentuisi kaikille. Sen lisäksi kaavaillaan muun muassa asumistuen korotusta, mutta senkin vaikutusta kuvaillaan marginaaliseksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

SDP:n esityksen päästöoikeuksien lisäämisestä vihreät ja myös vasemmistoliitto ovat tyrmänneet. Hallituslähteistä painotetaan, että budjettiriihessä linjataan kansallisesti toteutettavissa olevia keinoja ensi hätään. Lisäksi keinoja pohditaan myös EU-tasolla.

Yle: Ylimääräinen lapsilisä menossa läpi

Hallituspuolueista on arveltu, että varsinaiset neuvottelut käydään ilman suurempaa draamaa, joskin nopeasti toteutettavia toimia, jotka lisäksi kohdentuisivat eniten tukea tarvitseville, on vaikeaa löytää.

Puolueilta on tullut runsaasti omia ratkaisuja tilanteeseen, ja niistä on jo pidemmän aikaa haarukoitu kaikille sopivia vaihtoehtoja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tulossa on näillä näkymin erilaisia määräaikaisia kohdennettuja tukia, kuten SDP:n esittämät sosiaalietuuksien ylimääräinen indeksikorotus ja työmatkavähennyksen lisäkorotus. Nämä todennäköisesti kelpaavat ainakin useimmille hallituspuolueille.

Keskusta on esittänyt joulukuussa maksettavaa ylimääräistä lapsilisää kaikille lapsille. Yle kertoi tiistai-iltapäivänä tietoihinsa pohjaten, että ylimääräinen lapsilisä olisi menossa läpi puolueiden neuvotteluissa. STT:n tietojen mukaan korotus olisi toteutettavissa niin, että se ei vaikuttaisi toimeentulotukeen. Tuen leikkaantumisesta ovat olleet huolissaan ainakin vihreät ja vasemmistoliitto.

Sähkötukea omakotitaloasujille?

Jo ennen budjettiriihtä on erilaisissa neuvottelupöydissä yritetty löytää tukimuoto keskituloisille omakotitaloasujille, jotka eivät saa sosiaalitukia, mutta joiden kukkarolle hurjasti nousevat sähkölaskut olisivat liikaa. Tällainen voisi olla sähkötuki tai jonkinlainen energiavähennys. Ongelmana on, miten nopeasti verovähennys näkyy kuluttajien kukkarossa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Neuvotteluissa on pohjana valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) asettaman, ministeriöiden virkamiehistä koostuvan työryhmän arvio eri toimista. Työryhmä puolsi sähkön arvonlisäveron alentamista ja asumistuen korottamista. Ne eivät kuitenkaan pelkästään riitä kriisiin vastaamiseksi.

Saarikko on jo aiemmin linjannut, että erityisesti oppositiopuolue kokoomuksen esillä pitämä ehdotus ansiotuloverotuksen kevennyksestä ei ole vielä budjettiriihen asia.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi