play

Hankolaislapset saavat pian oppia koulussa merimiessolmujen tekemistä ja vesillä liikkumista

Osana opetusta lapset oppivat muun muassa, miten tehdään merimiessolmuja ja tunnistetaan merimerkkejä. Arkistokuva. LEHTIKUVA / Sari Gustafsson

Osana opetusta lapset oppivat muun muassa, miten tehdään merimiessolmuja ja tunnistetaan merimerkkejä. Arkistokuva. LEHTIKUVA / Sari Gustafsson

STT-Lehtikuva

Hangon kaikissa alakouluissa tutustutaan jatkossa veneilyyn ja turvalliseen vesillä liikkumiseen osana muuta opetusta. Kaupunki on jo hankkinut hyviä merimiestapoja käsittelevät opetusmateriaalit kummallakin kotimaisella kielellä.

Hanko on ensimmäinen kaupunki Suomessa, joka aloittaa merimiestaitojen opetuksen alakouluissa.

Hangon kaupunginjohtajan Denis Strandellin mukaan taitoja ei opeteta erillisenä, valinnaisena aineena, vaan materiaali yhdistetään kaikille yhteisiin, pakollisiin aineisiin.

–  Kyse ei ole uudesta oppiaineesta, vaan tätä tullaan sisällyttämään eri aineisiin. Se, millä lailla tämä tulee tapahtumaan, on yhä auki. Siihen rehtorit saavat ottaa kantaa vähän myöhemmin, hän sanoo STT:lle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vielä ei myöskään ole lyöty lukkoon, mistä luokasta alkaen merimiestaitoja tullaan opettamaan lapsille. Strandell arvelee, että alkuun kokeillaan erilaisia asioita ja että uuden materiaalin opetus löytää muotonsa muutaman vuoden sisällä.

Osana opetusta lapset oppivat muun muassa, miten tehdään merimiessolmuja ja tunnistetaan merimerkkejä. Tarkoituksena on yhdistää teoreettista opiskelua käytännön toimintaan.

Tälläkin hetkellä meri on luontevalla tavalla läsnä merellisen kaupungin kouluopetuksessa.

–  Kouluissa on Itämeri-teemapäiviä sekä puhutaan ympäristönhoidosta ja merten pelastamisesta. Merimiestapojen ja merimiestaitojen opetus istuu tähän hyvin. Kyse on kansalaisosaamisesta, Strandell sanoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Koulussa voi oppia metsästystä ja lemmikin hoitoa

Myös muualla päin Suomea opetusta on mukautettu paikallisia tarpeita ajatellen. Useammassa paikassa voi esimerkiksi opiskella metsästystä valinnaisena aineena.

–  Inarista löytyy erätaitoihin painottuva valinnainen aine, johon sisältyy metsästäjätutkinnon valmennuskurssi. Tehdään yhteistyötä paikallisen metsästysseuran kanssa, eli tutkintoa ei tehdä ihan loppuun perusopetuksen puolella, opetusneuvos Tiia Hintsa Opetushallituksesta sanoo.

Valinnaisille aineille ei ole olemassa yhteisiä valtakunnallisia kriteereitä, vaan niitä koskevat pelisäännöt laaditaan paikallisesti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Opetuksen järjestäjä päättää, millaisia opintokokonaisuuksia valinnaisista aineista muodostetaan. Se päättää myös, mikä on kunkin opintokokonaisuuden tavoite ja millä tavalla se arvioidaan. Valinnaisiin aineisiin ei ole valtakunnallisia tavoitteita, sillä on katsottu, että se, miten opintokokonaisuus järjestetään, on paikallisesti päätettävissä, Hintsa sanoo.

Paikallinen päätäntävalta valinnaisista aineista on hänen mukaansa hyvä asia, sillä tarpeet voivat erota paikkakunnasta toiseen. Jos valinnaista ainetta opiskellaan vähintään kaksi tuntia viikossa, siitä tulee numeroarvio.

Vähän erikoisempien valinnaisten aineiden tarjonta on painottunut yläkouluikäisille. Jyväskylässä yläkoululaisten on mahdollista opiskella kalastusta itse tehdyillä vaapuilla, luonnossa retkeilyä ja lentämisen alkeita lentosimulaattorin avulla.

–  Alakoulun puolella on muun muassa lemmikkieläinkurssi, jossa opitaan, millä tavalla lemmikkieläimiä hoidetaan ja mitä kaikkea lemmikin pitoon kuuluu, Hintsa kertoo.

Alakoululaisille on tarjolla myös leivontaa, liikuntaa, kädentaitoja ja aineita, joissa tutustutaan arkkitehtuuriin ja muotoiluun.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi