play

Rajanylityspaikoille Kaakkois-Suomessa saapunut normaalia enemmän ihmisiä puutteellisin asiakirjoin – aiemmin Venäjä ei ole sitä sallinut

Rajanylityspaikoille saapuneilta on puuttunut pääasiassa maahantuloon vaadittavia viisumeita. Kuva Vaalimaan raja-asemalta syksyltä 2022.

Rajanylityspaikoille saapuneilta on puuttunut pääasiassa maahantuloon vaadittavia viisumeita. Kuva Vaalimaan raja-asemalta syksyltä 2022. Kuva: Sasu Mäkinen / Lehtikuva

STT

Rajanylityspaikoille Kaakkois-Suomessa on saapunut elokuusta lähtien tavallista suurempi määrä ihmisiä puutteellisin matkustusasiakirjoin, kertoi Rajavartiolaitos sunnuntaina.

Puutteellisin asiakirjoin on saapunut 91 ihmistä, ja he ovat rajatarkastusten yhteydessä hakeneet Suomesta turvapaikkaa. Rajavartiolaitos kertoo, että rajanylityspaikoille saapuneilta ihmisiltä on pääasiassa puuttunut maahantuloon vaadittava viisumi. He ovat kolmansien maiden kansalaisia ja käyttäneet Venäjää läpikulkumaana.

Eversti Matti Pitkäniitty Rajavartiolaitoksen esikunnasta ei erittele tarkemmin, minkä maiden kansalaisia Suomeen on saapunut mutta tähdentää, etteivät he ole venäläisiä ja ukrainalaisia.

Aiemmin Venäjä ei ole sallinut puutteellisin asiakirjoin matkustavien jatkaa Suomen rajanylityspaikoille, mutta viime kuukausina Venäjän toiminta on muuttunut ainakin Kaakkois-Suomen ylityspaikoilla.

–  Keskustelemme näistä tilanteista aina Venäjän rajavartiopalvelun edustajien kanssa. Eli tässä tapauksessa se on Kaakkois-Suomen rajavaltuutettu, joka keskustelee Viipurin alueen rajavaltuutetun kanssa. Siellä ilman muuta käydään tätä tilannetta ensin läpi, Pitkäniitty sanoo.

Pitkäniitty kertoo, että Venäjän viranomaiset ovat tuoneet esiin, ettei heillä lainsäädäntö anna mahdollisuutta estää maahantuloa.

–  Selkeästi linja on meidän näkökulmastamme muuttunut tällä hetkellä – ainakin Kaakkois-Suomen alueella.

Syksyllä 2015 Venäjältä saapui runsaasti kolmansien maiden kansalaisia Lappiin Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikoille, joissa he hakivat turvapaikkaa. Ylityspaikoille ihmiset saapuivat vanhoilla henkilöautoilla ja polkupyörillä.

–  Kyllä tässä on samoja elementtejä nyt mukana.

Pitkäniityn mukaan elokuusta lähtien tulleet 91 ihmistä ovat tulleet ylityspaikoille hyvin erilaisilla tavoilla.

–  Kuitenkin aina ajoneuvolla, joko omalla kyydillä tai jonkun kyydissä.

Helsingin Sanomat lainasi sunnuntaina venäläistä Fontanka-verkkojulkaisua, jonka mukaan Suomen ja Venäjän välinen raja olisi sulkeutunut venäläiseltä polkupyöräliikenteeltä.

–  Sen kieltämisestä on keskusteltu Venäjän viranomaisten kanssa, koska se on tekotapana varsin helppo. En tiedä, onko kielto astunut voimaan. Sellainen henkilö tilanteessa, jossa Venäjän viranomaiset sanovat, etteivät he voi estää tai ryhdy estämään maastapoistumista omalla alueellaan, niin polkupyörä on helpoin ja kustannustehokkain väline ihmiselle, joka haluaa rajan tällä tavalla ylittää ja päästä Suomen puolelle.

Rajavartiolaitos kertoo, että itärajalla on ollut vastaavia tapauksia myös aiemmin, erityisesti sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022. Sen seurauksena Suomeen saapui puutteellisin asiakirjoin Ukrainasta ihmisiä, jotka hakivat tilapäistä suojelua.

Rajavartiolaitos arvioi, että nyt kyseessä on laittoman maahantulon ilmiö ja todennäköisesti sen taustalla on myös kansainvälistä rikollisuutta.

–  Laittoman maahantulon järjestämiseen syyllistyy henkilö tai taho, joka järjestää muun muassa kuljetuksen rajanylitykseen liittyen. Aivan omin voimin ja oma-aloitteisesti eivät ihmiset välttämättä ole tulleet, mutta tätä asiaa selvitetään vielä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi