play

Yli sata ravintola-alan yritystä haastoi vakuutusyhtiön oikeuteen epidemiakorvauksista korona-ajalta – oikeus hylkäsi osan kanteista

Joukko ravintolayrityksiä perää vakuutusyhtiöltä korvauksia koronaepidemian aiheuttamista tappioista. LEHTIKUVA / TEEMU SALONEN

Joukko ravintolayrityksiä perää vakuutusyhtiöltä korvauksia koronaepidemian aiheuttamista tappioista. LEHTIKUVA / TEEMU SALONEN

STT-Lehtikuva

Ravintola-alan yritysten kanteet epidemiakorvausten saamiseksi vakuutusyhtiöltä on osin hyväksytty ja osin hylätty. Asian käsittely jatkuu vasta välituomioiden saatua lainvoiman, linjasi Helsingin käräjäoikeus. Oikeus antoi torstaina välituomiot viiden ravintolan kanteista.

Oikeus otti välituomioissa kantaa siihen, miten ja minkä lain perusteella ravintolarajoituksia on määrätty. Korvauksia rajoittaa myös vakuutusehto, joka rajaa koronavahinkojen korvaamista kesäkuun 2021 jälkeen.

Käräjäoikeuden mukaan korvattavia vakuutustapahtumia eivät ole huhti–toukokuussa 2020 ja maaliskuussa 2021 määrätyt koronarajoitukset ja niiden aiheuttamat vahingot. Kyseisillä ajanjaksoilla viranomaiset rajoittivat koko maassa ravintoloiden aukioloa ja yleisötapahtumien ihmismäärää koronapandemiatilanteen vuoksi. Paikoitellen ravintolat suljettiin kokonaan.

Korvattavia vakuutustapahtumia taas ovat käräjäoikeuden mukaan ne ravintola- ja tapahtumatoimintaan vaikuttavat rajoitukset, jotka määrättiin edellä mainittujen ajanjaksojen ulkopuolella väliaikaisten lainmuutosten perusteella ja jotka ovat tulleet voimaan maaliskuun 2020 jälkeen ja ennen kesäkuuta 2021.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kesäkuun alussa yritysten vakuutuksissa tuli voimaan vakuutusehto, joka rajaa koronavahingot pois vakuutuksessa korvattavista vahingoista. Näin ollen kesäkuun jälkeen tapahtuneita koronaepidemiaan liittyviä vahinkoja ei oikeuden mukaan tarvitse korvata vakuutuksesta.

Vakuutusyhtiön mukaan vakuutusta ei ole tarkoitettu pandemiatilanteeseen

Yli sata ravintola-alan yritystä haastoi Pohjola Vakuutuksen oikeuteen saamatta jääneistä epidemiakorvauksista. Yritykset katsovat olevansa oikeutettuja vakuutuskorvauksiin, kun ravintolatoimintaa on koronan vuoksi rajoitettu eri tavoin.

Pohjolan mukaan sen epidemiakeskeytysturvaa ei ole tarkoitettu pandemian kaltaista tilannetta varten, jossa eduskunta ja valtioneuvosto joutuvat säätämään koko toimialaa ja laajoja alueita koskevia rajoituksia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Välituomioissa käräjäoikeus otti kantaa siihen, onko epidemiakorvauksiin ylipäätään oikeutta. Ydinkysymys on, muodostaako jokin tai useampi viranomaisten määräämistä ravintoloiden rajoitustoimenpiteistä niin sanotun vakuutustapahtuman, joka oikeuttaisi sovellettavana olevan vakuutusehdon mukaan vakuutuskorvaukseen.

Oikeudessa on käsitelty muun muassa sitä, oikeuttavatko viime ja tänä vuonna tehdyt ravintolasulut ravintola-alan yritykset saamaan vakuutuskorvauksia. Lisäksi käsittelyssä ovat olleet yleisötilaisuuksien peruuntumiset sekä viime vuoden kesäkuussa voimaan tulleet rajoitukset, joilla rajoitettiin muun muassa ravintoloiden aukioloaikaa ja asiakaspaikkoja.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi