play

Helsingin Taidehallin entisen johtajan toiminnasta tutkintapyyntö poliisille – epäiltyjen väärinkäytösten yhteisarvo on arvion mukaan toistasataatuhatta euroa

Taidehallin tiedotteen mukaan asia ei vaikuta näyttelytoimintaan ja Taidehallin taloudellinen tilanne on vakaa.  LEHTIKUVA / OTTO TURUNEN

Taidehallin tiedotteen mukaan asia ei vaikuta näyttelytoimintaan ja Taidehallin taloudellinen tilanne on vakaa. LEHTIKUVA / OTTO TURUNEN

STT-Lehtikuva

Helsingin Taidehallin säätiö on tehnyt poliisille tutkintapyynnön entisen johtajansa epäillyistä taloudellisista väärinkäytöksistä. Säätiön tiedotteen mukaan tutkintapyyntö on jätetty viime vuoden joulukuussa.

Kyse on tapahtumista, jotka ajoittuvat vuosille 2014–2021. Epäiltyjen väärinkäytösten yhteisarvo on säätiön tämänhetkisen tiedon mukaan toistasataatuhatta euroa.

Jan Förster työskenteli Taidehallin johtajana vuodesta 2013 toukokuuhun 2021. STT kertoo epäillyn nimen jo tässä vaiheessa, koska hän on toiminut vastuullisessa tehtävässä.

Rikostarkastaja Jenni Lehtilä Helsingin poliisista vahvistaa, että poliisi epäilee tässä vaiheessa törkeää kavallusta, törkeää maksuvälinepetosta ja luottamusaseman väärinkäyttöä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Esitutkinta on aivan alkuvaiheessa, Lehtilä sanoo.

Hän ei tarkenna, miten suurista rahasummista poliisin arvion mukaan on kyse. Hän ei myöskään vahvista epäillyn nimeä.

STT ei yrityksistä huolimatta ole tavoittanut Försteriä kommentoimaan rikosepäilyjä.

Sisäinen selvitys herätti epäilyt

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Epäily väärinkäytöksistä syntyi Taidehallin sisäisissä selvityksissä. Helsingin Taidehallin säätiön hallituksen puheenjohtajan Kai Huotarin mukaan asia ei vaikuta näyttelytoimintaan ja Taidehallin taloudellinen tilanne on vakaa.

–  Asia alkoi selvitä vuosi sitten keväällä, kertoo Huotari STT:lle. Tuolloin käsiteltävänä oli Taidehallin vuoden 2020 tilinpäätös. Säätiön hallitus pyysi tilintarkastajaa kiinnittämään huomiota silloisen johtajan luottokortin käyttöön, jossa paljastui epäselvyyksiä.

–  Tämän jälkeen oli selvää, että hänellä ei ollut edellytyksiä jatkaa tehtävässään, vaan hän irtisanoutui, sanoo Huotari.

Viime vuoden aikana tehtiin vielä erityistilintarkastus, jossa paljastui epäselvyyksiä pidemmältä ajalta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Tutkinta on kesken, joten tarkkoja summia ei voi sanoa. Arvioitu summa on 100  000 ja 200  000 euron välillä, sanoo Huotari.

Helsingin Taidehallilla ei ole omaa kokoelmaa, vaan se toimii vaihtuvien näyttelyiden esittelytilana. Taidehallin omistaa yksityinen säätiö, jonka taustalla ovat taiteilija- ja taidejärjestöt. Vuodesta 1928 toiminut Taidehalli sijaitsee Helsingin Etu-Töölössä Nervanderinkadulla.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi