play

Hiihtokeskukset vetivät väkeä vuodenvaihteessa, vaikka koronarajoitukset kiristyivät viime tingassa

Suomen hiihtokeskukset näyttävät vetäneen joulun ja uudenvuoden sesongilla hyvin kävijöitä. Kuva on Leviltä joulukuulta. LEHTIKUVA / Aku Häyrynen

Suomen hiihtokeskukset näyttävät vetäneen joulun ja uudenvuoden sesongilla hyvin kävijöitä. Kuva on Leviltä joulukuulta. LEHTIKUVA / Aku Häyrynen

STT-Lehtikuva

Suomen isot hiihtokeskukset näyttävät vetäneen joulun ja uudenvuoden sesongilla hyvin kävijöitä, vaikka koronarajoitukset kiristyivät viime tingassa ennen vuodenvaihdetta. Sekä Levin, Nilsiän Tahkon että Saariselän ja Inarin seudun matkailun johtoportaista annettiin sunnuntaina helpottuneita kommentteja.

Inari-Saariselkä Matkailun markkinointijohtaja Hanna Kouri myönsi, että siellä vuodenvaihteeksi saapuneet ulkomaalaiset turistit ovat koko vuoden tulokselle äärimmäisen tärkeät.

Tahkolla pelättiin koronan kutistavan matkailijoiden määrää. Näin ei kuitenkaan onneksi käynyt, huokasi Tahko Mountainin liiketoimintajohtaja Pasi Martikainen.

Visit Levin toimitusjohtaja Satu Pesonen arvioi, että matkailun toipuminen on ollut jopa nopeampaa kuin on uskallettu toivoa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Aikataulut uusiksi kalkkiviivoilla

Lapin Inari-Saariselän alueelle odotettiin vuodenvaihteessa runsasta sataa reittilentoa ja runsasta sataa tilauslentoa.

–  Se tarkoittaa noin 20  000:ta turistia, heistä pääosa ulkomaalaisia. Olemme tosi iloisia siitä, että tämä joulunseudun tavoite näyttää toteutuneen. Pahimmat skenaariot peruutuksista eivät käyneet toteen, Kouri sanoi.

Inari-Saariselän seudulle tultiin tällä kertaa esimerkiksi Britanniasta, Saksasta, Ranskasta ja Italiasta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kouri myönsi, että koronarajoitusten viime hetken kiristäminen pisti erittäin tiukoille tulijoiden ohjelmapalvelujen aikataulujen sovittamisen uusiksi.

–  Aikataulutus ehdittiin lopulta kuitenkin saamaan muutettua ja kuntoon. Tässä on kyllä syytä kiittää yrittäjiä joustavuudesta.

Täyttä tai lähes täyttä

Lapin läntisen puolen matkailun pääetappeihin lukeutuvan Levin rinteille saapui pyhiksi "tosi hyvin porukkaa", muotoili Satu Pesonen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Voisi sanoa, että Levillä matkailijoiden kokonaismäärä oli nyt lähes normaali, eli jokseenkin sama kuin se oli vuodenvaihteina ennen korona-aikaa. On upeaa nähdä nyt, että Lappi kiinnostaa selvästi kansainvälisiäkin matkailijoita.

Vaikka koronarajoitukset tiukkenivat vain muutama päivä ennen vuodenvaihdetta, aiheutti se Pesosen mukaan varsin vähän peruutuksia Leville matkan ostaneilta.

–  Koirasafareissa, laskettelussa ja hiihdossa on koronarajoitusten kannalta se etu, että ne ovat ulkoilma-aktiviteetteja. Näkee, että tänne tulleet ovat halunneet ulkoilla, kun se on rajoitusaikanakin turvallista.

Levin majoituspaikat olivat vuodenvaihteessa Pesosen mukaan lähes kaikki täynnä.

–  Yksittäisiä hotellihuoneita on voinut jäädä tyhjiksi.

Hyvä täyttöaste oli majoituksessa myös Lapin itäpuoliskolla Saariselän turistikeskuksessa, samoin Kuopion alueella sijaitsevassa Tahkossa.

Kasvoiko kotimaanmatkailu pysyvästi?

Martikainen puolestaan korosti, että kotimaanmatkailun kasvu on ainakin Tahkolla korvannut pandemian takia huvenneita ulkomaalaisten turistien määriä.

–  Tahkolla ollaan viime vuotta edellä, ihan hyvin on nyt mennyt.

Jos matkailualan vetäjien toive käy toteen, sinnittely korona-ajan läpi saattaa lopulta kääntyä matkailulle eduksi. Moni suomalainen on epidemian aikana löytänyt kotimaan matkakohteet. Mikäli he säilyttävät tämän harrasteen, ja ulkomaiset turistit uskaltautuvat Suomeen taas entisissä määrin, tilanne voi kääntyä hyvinkin lupaavaksi.

Keitä ulkomaalaisista turisteista nyt puuttuu entiseen verrattuna?

–  Tahkon vieraiden perinteisesti suurin ulkomaalaisten ryhmä, venäläiset, jäi nytkin lähes kokonaan pois, Martikainen kertoi.

Paluuta voi toivoa myös kauempaa idästä saapuvilta kiinalaisilta ja japanilaisilta.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi