play

Suomalaisten paljastaman KGB-agentin saattoi pelastaa venäläisille vakoillut CIA:n mies – tiettävästi poltti myös lännelle arvokkaan kaksoisagentin

STT-Lehtikuva

Suojelupoliisi (supo) huomasi syyskuussa 1970, että eräs sen tarkkailema Neuvostoliiton tiedustelupalvelun KGB:n upseeri tapasi suomalaista ortodoksipappia. Asiaa avataan supon historiateoksessa Ratakatu 12.

Ilmeni, että suomalaispappi luovutti miehelle kirkonkirjoja, jotka KGB:n mies palautti hieman muokattuina. KGB:llä oli muutenkin käytössään suomalaisten seurakuntien kirkonkirjoja, jotka olivat peräisin talvi- ja jatkosodassa Neuvostoliitolle jääneistä pitäjistä.

Supossa alettiin ymmärtää KGB:n logiikkaa: kirkonkirjojen muokkaamisen ja muun keräämänsä tiedon avulla KGB loi valehenkilöllisyyksiä agenteilleen, illegaaleille.

Suomalainen passi oli KGB:lle hyvä valtti, sillä sen avulla pystyi liikkumaan maailmalla melko vapaasti, eikä edes kielitaidottomuudesta jäänyt helposti kiinni oikeastaan missään.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Julkisuudessa tunnetuin supon paljastama valehenkilöllisyys oli Reino Gikmanin tapaus. Gikman oli tiettävästi kirkonkirjoihin lisätty henkilö, joka paljastui vuonna 1989.

Ratakatu 12 -kirjan mukaan Gikman paljastui muun muassa passiasiakirjojen liitteeksi annetusta Hämeenlinnan ortodoksisen seurakunnan todistuksesta.

Todistuksen diaaritiedot eivät täsmänneet hämeenlinnalaisseurakunnan arkistoon. Kyseisenlaista arkistonkaivuuta teki supossa Veikko Palko.

Supo ilmoitti Gikmanista länsikumppaneille. Kävi ilmi, että hän oli Wienissä yhteyshenkilönä yhdysvaltalaiselle lähetystötyöntekijälle, joka puolestaan vakoili venäläisten hyväksi. Siksi venäläiset olivat saattaneet osata varautua Gikmanin paljastumiseen.

Emeritusprofessori Kimmo Rentola kertoo Ylen sarjassa "Erittäin salainen – Vakoilua Suomessa", miten Yhdysvaltojen tiedustelupalvelun CIA:n Venäjän-osaston päällikkö Aldrich Ames oli mahdollisesti varoittanut KGB:tä siitä, että Gikmanin jäljillä oltiin. Gikman katosi, eikä häntä saatu koskaan kiinni.

Britannialainen toimittaja ja tietokirjailija Ben Macintyre kertoo Vakooja ja petturi -kirjassaan, että Ames oli alkanut rahanpuutteessa vakoilla KGB:n hyväksi.

Macintyre pitää todennäköisenä, että Ames johdatti KGB:n aikanaan kenties tunnetuimman kylmän sodan loikkarin, briteille vakoilleen KGB-eversti Oleg Gordijevskin jäljille.

Kaksoisagentti Gordijevski pakeni vuonna 1985 Moskovasta Britanniaan Suomen kautta siten, että hänet piilotettiin Vaalimaan rajanylityksen ajaksi brittidiplomaatin auton takakonttiin. Gordijevski elää yhä Britanniassa, Ames sen sijaan jäi kiinni 1990-luvulla.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi