play

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super eivät uhmaa käräjäoikeuden lakkokieltoa

Työkiistan osapuolet ovat istuneet valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingin Bulevardilla tähän asti viikon jokaisena päivänä. LEHTIKUVA / Markku Ulander

Työkiistan osapuolet ovat istuneet valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingin Bulevardilla tähän asti viikon jokaisena päivänä. LEHTIKUVA / Markku Ulander

STT-Lehtikuva

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super eivät aloita käräjäoikeuden kieltämiä lakkoja kolmessa sairaanhoitopiirissä. Helsingin käräjäoikeus kielsi eilen järjestöjä aloittamasta lakkoja teho-osastoilla sakon uhalla.

Lakot olisivat koskeneet Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kuntayhtymää, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymää ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymää.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola sanovat tiedotteessa, että kaikki työnantajien ja lainsäätäjän toimet lakkojen estämiseksi tai murtamiseksi vain pahentavat ongelmia ja ovat johtaneet hoitajien syvään loukkaantumiseen, kiukkuun ja pettymykseen.

Tilapäisen siirron kielto kunta-alalle - joukkoirtisanoutumisia valmistellaan

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tehy ja Super ovat julistaneet koko kunta-alalle tilapäisen siirron kiellon, joka alkaa heti. Kiellon aikana Tehyn ja Superin jäseniä ei saa siirtää omasta tehtävästään tai työskentelypaikastaan toiseen.

Tehyn valtuusto ja Superin liittohallitus päättivät asiasta eilen illalla.

Tehyn valtuusto päätti myös toimeenpanna erikoissairaanhoitoon kohdistuvan joukkoirtisanoutumisen, jonka yksityiskohdista kerrotaan myöhemmin. Super puolestaan päätti edistää kotihoitoon kohdistuvaa joukkoirtisanoutumista.

"Tämä ei ratkea pakottamalla hoitajia töihin ja murtamalla lakkoja"

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tehyn mukaan kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien nihkeys ymmärtää sote-alan ongelmien vakavuutta on pitkittänyt työehtosopimusneuvotteluita sekä syventänyt alan kriisiä ja hoitajapulaa. Neuvotteluja on käyty jo useita kuukausia.

–  Nyt viimeistään pitäisi ymmärtää, että ei tämä ratkea pakottamalla hoitajia töihin tai murtamalla lakkoja. Siitä tosiasiasta ei pääse mihinkään, että ennemmin tai myöhemmin hoitajia on kuunneltava ja heidän vaatimuksiinsa taivuttava. He äänestävät muuten kaikki jaloillaan, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen tiedotteessa.

Hän huomauttaa, että esimerkiksi uutiset päivystysten ruuhkautumisista ovat seurausta sote-sektorille pitkään kohdistetuista säästöistä, miljardien aliresurssoinnista ja vakavasta hoitajapulasta.

Rytkönen peräänkuuluttaa myös poliittisen päättäjän painetta työriidan toista osapuolta kohtaan sovun löytymiseksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Myös Superin puheenjohtaja Silja Paavola vaatii työnantajalta ja valtiovallalta vastaantuloa. Hän korostaa, että palkkausta ja työoloja on parannettava, jotta ala saadaan vetovoimaiseksi.

–  Hoitajapula on koetellut sairaalahoidon lisäksi erityisen vakavasti kotihoitoa ja koko vanhustenhoitoa. Yhteiskunnan arvot osoittavat, että iäkkäät ihmiset ovat vain kustannuserä. Super vastustaa näitä vääristyneitä arvoja, jotka heijastuvat kotihoidon ja koko vanhustenhoidon vetovoimaan työpaikkana, Paavola sanoo tiedotteessa.

Sovittelua jatkettiin tänään

Hoitajien työkiistan sovittelua jatkettiin jälleen tänään aamupäivällä. Valtakunnansovittelijan toimisto tviittasi puoliltapäivin, että sovittelu on tältä päivältä päättynyt ja sitä jatketaan ensi maanantaina. Työkiistan osapuolet ovat istuneet valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingin Bulevardilla tähän asti viikon jokaisena päivänä.

Eilen valtakunnansovittelija Anu Sajavaara kertoi STT:lle sovittelun olevan paremmassa tilanteessa kuin alkuviikosta, mutta ettei se vielä tarkoita, että ratkaisu olisi kulman takana.

Helsingin käräjäoikeus kielsi eilen järjestöjä aloittamasta lakkoja teho-osastoilla sakon uhalla. Tehy ja Super kommentoivat tuolloin, ettei päätös tarkoita lakkojen peruuttamista. Ensimmäinen teho-osastoja koskeva lakko olisi alkamassa ensi maanantaina Kanta-Hämeen keskussairaalassa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi