play

Hovioikeus: Poliisit eivät olisi saaneet kertoa kaupungille tontinvuokraajiksi pyrkivien liivijengiyhteyksistä

Kahta KRP:n poliisia syytettiin tuottamuksellisesta virkasalaisuuden rikkomisesta. LEHTIKUVA / Roni Rekomaa

Kahta KRP:n poliisia syytettiin tuottamuksellisesta virkasalaisuuden rikkomisesta. LEHTIKUVA / Roni Rekomaa

STT-Lehtikuva

Poliisi ei olisi saanut kertoa Helsingin kaupungille tontinvuokraamisesta kiinnostuneiden liivijengiyhteyksistä, totesi Helsingin hovioikeus perjantaina antamassaan tuomiossa.

Toisin kuin käräjäoikeus aiemmin, hovioikeus katsoi, että tässä tapauksessa tietoa moottoripyöräjengiin kuulumisesta oli pidettävä asianomaisten yhdistys- tai vapaa-ajan harrastustoimintaan liittyvänä tietona, joka on julkisuuslain nojalla salassa pidettävää.

Käräjä- ja hovipäätösten välisenä aikana korkein hallinto-oikeus linjasi toisessa jutussa, ettei poliisi saanut salata esitutkintamateriaalista rikoksesta epäiltyjen nimiä samalla perusteella. Hovioikeuden mukaan nyt käsiteltävä tapaus oli kuitenkin erilainen, koska tieto annettiin vuokrasopimusneuvotteluihin liittyen, asianomistajien ei missään vaiheessa väitetty syyllistyneen rikoksiin eikä tietojen antaminen liittynyt mihinkään vireillä olevaan rikosasiaan.

Kahta KRP:n poliisia syytettiin tuottamuksellisesta virkasalaisuuden rikkomisesta. Hovioikeus katsoi, että vaikka tietoja ei olisi saanut antaa, teko oli vähäinen, ja hylkäsi poliisien syytteet.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Poliisit: Tiedot olivat julkisista lähteistä

Juttu sai alkunsa, kun Helsingin kaupunki oli vuonna 2017 vuokraamassa tonttia ja kysyi poliisilta vuokraamisesta kiinnostuneiden yhtiöiden kytköksistä Bandidos-liivijengiin. KRP antoi asiasta lausunnon Helsingin poliisille, joka toimitti sen edelleen Helsingin kaupungille.

Syyttäjä nosti kahta KRP:n poliisia vastaan syytteen tuottamuksellisesta virkasalaisuuden rikkomisesta. Käräjäoikeus hylkäsi syytteet aiemmin. Syyttäjä ja asianomistajat valittivat hovioikeuteen.

Poliisit vetosivat oikeudessa muun muassa siihen, että heidän lausunnossaan olleet tiedot olivat julkisia ja kenen tahansa saatavilla. He kertoivat myös, että olivat pyrkineet varmistumaan siitä, onko tietojen antaminen sallittua.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kaupunki: Selvitystä olisi jatkettu joka tapauksessa

Hovioikeuden mukaan teon vähäiseksi katsomisen puolesta puhui muun muassa se, että salassa pidettäviä tietoja ei luovutettu suurelle henkilöpiirille tai jaettu esimerkiksi tiedotusvälineiden kautta.

Lisäksi oikeuden mukaan oli mahdollista, että osa tiedoista on ollut peräisin julkisista tai vähintäänkin poliisien sellaisiksi mieltämistä lähteistä.

Helsingin kaupungin edustaja sanoi oikeudessa, että ilmankin poliisien lausuntoa he olisivat jatkaneet epäillyn jengikytköksen selvittämistä. Näin lopputulos vuokrasopimuksen suhteen olisi ollut oikeuden mukaan joka tapauksessa todennäköisesti sama.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hovioikeus katsoi, että kokonaisarvioinnissa teon vähäisyyttä puoltavat seikat olivat painavampia kuin sitä vastaan puhuvat seikat. Näin ollen hovioikeus hylkäsi poliisien syytteet.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi