play

Sitra ja Luke kasvattaisivat merkittävästi kasviproteiinien tuotantoa

Tällä hetkellä kasviproteiinien tuotanto on alle 30 prosenttia suhteessa koko maan proteiininkulutukseen, mutta vuonna 2040 luku voisi olla 98 prosentissa.

Tällä hetkellä kasviproteiinien tuotanto on alle 30 prosenttia suhteessa koko maan proteiininkulutukseen, mutta vuonna 2040 luku voisi olla 98 prosentissa. Kuva: Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

STT

Suomi voisi olla lähivuosina lähes täysin omavarainen kasviproteiinien tuottaja. Asia selviää Suomen itsenäisyyden juhlarahaston (Sitra) sekä Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkimuksesta, jossa on selvitetty keinoja lisätä kasvipohjaisten proteiinien osuutta. Tällä hetkellä kasviproteiinien tuotanto on alle 30 prosenttia suhteessa koko maan proteiininkulutukseen, mutta vuonna 2040 luku voisi olla 98 prosentissa.

Lisäksi niissä nähdään potentiaalia kasvaa merkittäväksi vientituotteeksi. Osuuden kasvattamista perustellaan viime vuonna uusituilla pohjoismaisilla ravitsemussuosituksilla sekä idänkaupan tyrehtymisellä, joka on seurausta Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

Kasviproteiinien tuotannon kasvattamiselle löytyykin edellytyksiä. Sitra ja Luke keskittyivät tutkimuksessaan sellaisiin kotimaisiin viljelykasveihin, joista useimmin jalostetaan kasviproteiinituotteita. Nämä kasvit ovat herne, härkäpapu, rypsi sekä rapsi.

Sitran ja Luken mukaan tuotantoala voitaisiin kolminkertaistaa nykyiseen verrattuna. Tutkimuksessa mainitaan esimerkiksi ilmaston lämpenemisen hopeareunus eli yhä pohjoisempien alueiden muuttuminen viljelyskelpoisemmiksi. Lisäksi yleistyvään teknologiaan, kuten automaattiseen tuholaistorjuntaan, suhtaudutaan toiveikkaasti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tutkimuksesta selviää, että vuonna 2023 Suomessa kulutettiin proteiinia noin 233 miljoonaa kiloa. Samana vuonna arvioitu proteiinin tarve maassa oli 185 miljoonaa kiloa, ja tarve tulee todennäköisesti olemaan samalla tasolla myös vuonna 2040.

Suomalaiset kuluttavatkin proteiineja yli tarpeidensa, mutta tuotantomääriä halutaan silti lisätä merkittävästi. Luken erikoistutkija Csaba Jansik kertoo STT:lle, että syyt tavoitteille löytyvät valtionrajat ylittävästä ajattelumallista.

–  Usein oletetaan, että tuotanto on kulutuksemme peilikuva, mutta näin ei ole. Koemme maailmassa niin suuria muutoksia ilmastonmuutoksen ja geopoliittisten muutosten seurauksena, että meillä on globaali vastuu tuottaa sen verran kuin edellytyksiä on, hän sanoo STT:lle.

Luken haaveissa Suomi onkin kymmenen vuoden kuluttua vientivetoinen, ainakin mitä tulee kasviproteiineihin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Helmikuussa laskimme, että vuonna 2035 Suomen maataloudessa saataisiin tuotettua noin 90 miljoonan kilon verran kasviproteiinituotteita. Niistä kaksi viidesosaa päätyisi kotimaan kulutukseen ja loput vientiin, Jansik mainitsee.

Vaikka kasviproteiinien kysyntä on kasvanut, viime vuonna eläinproteiinit kattoivat 62 prosenttia kaikesta kulutetusta proteiinista. Jansik kuitenkin teroittaa, että kasviproteiinituotannon kasvattamisella ei tarkoiteta kotieläinten osuuden laskemista maataloudessa. Vientiä halutaan kasvattaa myös eläinperäisillä tuotteilla.

Jansik myöntää, että tutkimuksen perusteella ehdotetut toimenpiteet ovat hyvin kunnianhimoisia. Tuotannon nousuun saaminen vaatisi hänen mukaansa satojen miljoonien eurojen investointeja tuotannon kapasiteettiin, minkä lisäksi saman verran tulisi satsata myös tuotekehitykseen.

–  Voin suoraan sanoa, että kaiken pitäisi sujua kuin Strömsössä. Tässä on se potentiaali, mikä on saavutettavissa, mutta on hyvin eri asia, mitä oikeasti saavutetaan tulevien 15 vuoden aikana, Jansik summaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi