play

Vaaliuurnat kutsuvat, kun suomalaiset äänestävät uudesta presidentistä

Kuva: Lehtikuva

STT

Presidentinvaalien ensimmäinen kierros järjestetään tänään.

Vaalihuoneistot avautuvat aamuyhdeksältä ja sulkeutuvat iltakahdeksalta. Tänään voi äänestää vain siinä äänestyspaikassa, joka on merkitty postissa tai sähköisesti tulleeseen ilmoitukseen.

Ilman henkilöpapereita ei voi äänestää, joten mukana on oltava esimerkiksi ajokortti, henkilökortti tai passi.

Mikäli joku ehdokas saa yli puolet annetuista äänistä, hänestä tulee presidentti. Jos näin ei tapahdu, järjestetään kahden viikon kuluttua toinen kierros. Ehdokkaita ensimmäisellä kierroksella on yhdeksän ja toisella kaksi. Viimeisten kannatusmittausten perusteella edessä on toinen kierros.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Äänioikeutettuja ovat täysi-ikäiset Suomen kansalaiset.

Perustuslain mukaan presidentin valitsee Suomen kansa välittömällä vaalilla syntyperäisistä Suomen kansalaisista.

Ensimmäisiä tietoja ääntenlaskennan tilanteesta on tavan mukaan tarjolla heti iltakahdeksalta. Tuolloin kerrotaan ennakkoon annettujen äänten laskentatilanteesta.

Ehdolla ovat aakkosjärjestyksessä valitsijayhdistyksen ehdokas, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola, vasemmistoliiton puheenjohtaja ja kansanedustaja Li Andersson, kristillisdemokraattinen maa- ja metsätalousministeri, puolueen puheenjohtaja Sari Essayah, vihreiden kansanedustaja Pekka Haavisto valitsijayhdistyksen ehdokkaana, perussuomalaisten Jussi Halla-aho, joka toimii eduskunnan puhemiehenä, Liike Nytin puheenjohtaja ja kansanedustaja Harry Harkimo, Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn valitsijayhdistyksen ja keskustan ehdokkaana, professori, kokoomuksen Alexander Stubb sekä SDP:n ehdokkaana EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava komissaari Jutta Urpilainen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi