play

HS: Huhtikuun eduskuntavaaleissa käynnissä vaalirahoituksen varustelukierre – elinkeinoelämän suurrahoitus sai SAK:nkin vastaiskuun

Vaalirahoituksen avoimuus on lisääntynyt Suomessa vuonna 2008 alkaneen vaalirahoituskohun jälkeen. Silti osa rahoituksesta jää yhä pimentöön.

Vaalirahoituksen avoimuus on lisääntynyt Suomessa vuonna 2008 alkaneen vaalirahoituskohun jälkeen. Silti osa rahoituksesta jää yhä pimentöön. Kuva: 123RF123RF

Outi Laatikainen

Kevään eduskuntavaaleissa on käynnissä vaalirahoituksen kaikkien aikojen varustelukierre, kirjoittaa Helsingin Sanomat (HS).

Lehden mukaan kierre alkoi neljä vuotta sitten. Keväällä 2019 Elinkeinoelämän keskusliiton linnakkeessa Eteläranta 10:ssä synkisteltiin SDP:n voittoa eduskuntavaaleissa ja uutta hallituskokoonpanoa. SAK:n ja sen keskeisten liittojen massiivinen vaalirahoituskampanja – Vapaiden valtakunta – oli tehnyt töitä etenkin SDP:n ja vasemmistoliiton ehdokkaiden eteen.

HS:n mukaan kampanjan budjetti oli lähes 1,5 miljoonaa euroa, josta noin 1,3 miljoonaa euroa käytettiin.

Lehden mukaan vuonna 2020 EK:n piireissä tultiin siihen tulokseen, että suuryritysten täytyy jakaa vaalirahaa jatkossakin mutta samantapaisen vaalirahayhdistyksen kautta kuin palkansaajilla oli. EK:n työvaliokunta linjasi Pro Markkinatalous -yhdistyksen perustamisesta. Yhdistystä rahoittavat muiden muassa EK, TT-säätiö ja suurimmat työnantajaliitot. Pro Markkinatalous jakaa huhtikuun eduskuntavaaleissa vaalirahaa yli 1,5 miljoonaa euroa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Se oli vastaveto Vapaiden valtakunnalle, haluttiin tasata puntit, sanoo mediakonserni Keskisuomalaisen konsernijohtaja Vesa-Pekka KangaskorpiHS:lle.

Kangaskorpi kuuluu sekä EK:n että Pro Markkinatalouden hallitukseen.

Elinkeinoelämän nokitus pakotti palkansaajapuolen uuteen vastaiskuun.

SAK ei ollut aikeissa toistaa Vapaiden valtakuntaa kevään eduskuntavaaleissa. Viime viikolla se kuitenkin julkisti Pro Reilumpi Yhteiskunta -vaalitukiyhdistyksen. Yhdistys pyrkii jakamaan 750 000 euroa eri puolueiden ehdokkaille. Jos mukaan tulee ammattiliittoja, tuen kokonaissumma nousee.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yhdistyksen vetäjä, SAK:n johtaja Jyrki Konola harmittelee HS:ssä vaalirahoituksen varustelukierrettä, jonka taustalla hänen mukaansa on EK:n "tahallinen tai tahaton" väärinymmärrys. Konolan mukaan Vapaiden valtakunta ei tukenut viime eduskuntavaaleissa suoraan ehdokkaita, vaikka EK niin väittää.

Helsingin Sanomat kirjoittaa, että EK:n ja SAK:n kilpavarustelu vaalirahassa todennäköisesti nostaa kampanjoiden kokoa entisestään ja se taas siirtää politiikan kulisseissa valtaa etujärjestöille. Lehden mukaan vaalirahoituksen paisuminen on demokratian ongelma, koska se auttaa vanhaa eliittiä säilyttämään asemansa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi