play

Hyvinvointialueiden toiminta on alkanut ilman suuria häiriöitä – Kanta-Hämeen hyvinvointialuejohtaja: "Yhden yön kuluessa ei taivas auennut tai maailmanloppu tullut"

Vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisestä siirtyi tämän vuoden alussa kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille. Arkistokuva. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

Vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisestä siirtyi tämän vuoden alussa kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille. Arkistokuva. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

STT-Lehtikuva

Uusien hyvinvointialueiden toiminta on alkanut yllättävänkin hyvin, kertoo muutosjohtaja Ville-Veikko Ahonen valtiovarainministeriöstä. Ongelmat ovat olleet odotetun kaltaisia, eikä mitään suuria häiriöitä ole tullut tietoon.

Työntekijöiltä on muun muassa puuttunut tunnuksia eivätkä he ole siten päässeet kirjautumaan koneelle. Asiakkaiden osalta ei ole tullut tietoon ongelmia, Ahonen kuvasi tilannetta tänään aamupäivällä.

Ahosen mukaan tilanne on ollut samankaltainen joka puolella maata eli isompaa vaihtelua eri hyvinvointialueiden välillä ei ole ollut.

–  Loppukiri on ollut kova, Ahonen kuvaa STT:lle loppuvuoden valmisteluja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Joitain yllätyksiä voi toki vielä tulla, kun arjen alettua esimerkiksi perusterveydenhuollossa on palattu laajemmalla joukolla töihin.

Isoin jännityksen aihe on Ahosen mukaan ensi viikon perjantai, joka on hyvinvointialueiden ensimmäinen palkanmaksupäivä.

Hyvinvointialuejohtajat kokoontuvat ensi viikolla arvioimaan, miten toiminta on lähtenyt käyntiin ja miltä palkanmaksun tilanne näyttää.

Vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisestä siirtyi tämän vuoden alussa kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille. Näitä alueita on 21.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Uudistus ei tuonut maailmanloppua Kanta-Hämeessä

Kanta-Hämeessä ei ole ilmennyt asiakkaille näkyviä ongelmia uuden hyvinvointialueen ensimmäisinä päivinä.

–  Ensimmäiset vauvat on saatu maailmaan ja rakennuspalot sammutettua, hyvinvointialuejohtaja Olli Naukkarinen kertoo STT:lle.

Uusien järjestelmien kanssa on Naukkarisen mukaan ollut ymmärrettävästi opettelua. Hänen tietääkseen henkilöstön it-tukipalvelut eivät ole kuitenkaan ruuhkautuneet.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Kaiken kaikkiaan en osaa löytää tästä tällä hetkellä mitään kovin dramaattista. En ole kovin shokissa siitä, että yhden yön kuluessa hallinnollisella päätöksellä ei sotessa taivas auennut tai maailmanloppu tullut, Naukkarinen sanoo.

Muutaman viikon kuluessa selviää, kuinka isommat asiat, kuten palkanmaksut, sujuvat uusin järjestelmin. Kanta-Hämeen hyvinvointialue tiedottaa korostetun matalalla kynnyksellä, jos laajoja ongelmia ilmenee.

Palvelut pelaavat Varsinais-Suomessa

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen johtaja Tarmo Martikaisen mukaan arki on alkanut uudistuksen jälkeen rauhallisesti.

–  Tällä hetkellä kaikki tuntuu toimivan, palvelut kyllä pelaavat. Paljon on sellaisia yksityiskohtia, unohtuneita käyttäjätunnuksia ja salasanoja. Jotain työvuorosuunnittelua on voitu joutua käsin tekemään, Martikainen kertoo STT:lle.

Martikaisen mukaan vaatinee vielä kaksi–kolme viikkoa, ennen kuin uuden hyvinvointialueen todellisuus alkaa näkyä.

Ydintoiminta turvattu Pohjois-Pohjanmaalla

Myös Pohjois-Pohjanmaalla arki on alkanut kohtuullisen hyvin hyvinvointialuejohtaja Ilkka Luoman mukaan.

–  Ei täysin ongelmitta ja vaivatta, mutta ydintoiminta on saatu turvattua, Luoma kertoo STT:lle.

Sosiaalihuollon asiakastietojärjestelmät, terveydenhuollon potilastietojärjestelmät sekä pelastusalan järjestelmät on Luoman mukaan saatu toimintaan.

Ennakkovarautumisesta huolimatta haasteita on ollut kuitenkin talous- ja henkilöstöhallinnon tietojärjestelmissä. Osa työntekijöistä ei ole esimerkiksi päässyt tarkastamaan palkkansa oikeellisuutta. Tämän ei kuitenkaan odoteta aiheuttavan massiivisia ongelmia palkanmaksuun.

–  Valtaosalla työntekijöistä nämäkin järjestelmät toimivat suunnitellulla tavalla, Luoma sanoo.

Lisäksi osalla Oulun kaupungin työntekijöistä on ollut ongelmia pääsyssä vanhaan sähköpostiosoitteeseensa. Luoman mukaan asiaa ratkotaan.

–  Tilanne varmasti elää kaiken aikaa, hän sanoo.

Autojen polttoainekorteissa ongelmia Pirkanmaalla

Pirkanmaan hyvinvointialueen toiminta on alkanut vuodenvaihteessa ilman merkittäviä häiriöitä. Asiakkaiden asiointiin vaikuttavia laajoja ongelmatilanteita ei sunnuntaisen tiedotteen mukaan ollut havaittu.

Joitakin henkilöstön asiointiin ja sisäisiin palveluihin vaikuttavia ongelmatilanteita sen sijaan on ollut. Esimerkiksi joidenkin työssä käytettävien autojen polttoainekorteissa oli sunnuntaina löydetty ongelmia.

Myös Satakunnan hyvinvointialueella vuosi on alkanut ilman suurempia häiriöitä. Tänään julkaistun tiedotteen mukaan asiakkaiden asiointiin vaikuttavia laajoja ongelmatilanteita ei ole havaittu.

–  Pieniä käytännön ongelmia on ilmennyt lähinnä tietojen ohjautumisessa oikeisiin osoitteisiin, hyvinvointialueen tiedotteessa kerrotaan.

Henkilöstöpalveluissa tehdään Satakunnassa edelleen tarkistustyötä, jotta tammikuun palkanmaksua varten tarvittavat tiedot olisivat kaikilla työntekijöillä oikein.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi