play

Jutta Urpilainen kommentoi von der Leyenin halua saada EU:hun yli 30 maata: "Kuulostaa aika kunnianhimoiselta"

Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

STT-Lehtikuva

EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava komissaari Jutta Urpilainen luonnehtii komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin ajatusta yli puolen miljardin ihmisen ja yli 30 maan unionista kunnianhimoiseksi. Von der Leyen puhui visiostaan tämän kauden komission viimeisessä unionin tilaa käsittelevässä puheessaan Euroopan parlamentin edessä Strasbourgissa.

Myös Urpilainen kommentoi asiaa suomalaismedialle Strasbourgissa puheen jälkeen.

–  Kuulostaahan se aika kunnianhimoiselta tavoitteelta. Mutta samaan aikaan osa tai toinen puoli tätä viestiä oli se, että silloin se edellyttää myös Euroopan unionin todella voimakasta uudistumista, Urpilainen sanoo.

Käytännössä tämä tarkoittaisi muun muassa asioiden päättämistä yhä useammin jäsenmaiden määräenemmistöllä ja EU:n instituutioiden kehittämistä, Urpilainen arvioi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Siinä tietenkin pallo on hyvin paljon jäsenmailla, että kuinka ikään kuin kunnianhimoisiin päätöksiin jäsenmaat ovat valmiita, Urpilainen sanoo.

Von der Leyenin puheessa kuului yritysten, ihmisten ja maatalouden auttaminen vihreän siirtymän yli. Urpilainen tulkitsee tätä niin, että von der Leyen katsoo polun olevan oikea. Urpilainen uskoo kansalaisten jakavan tämän sitoumuksen esimerkiksi kesän tulvien, metsäpalojen ja Etelä-Euroopan järkyttävien lämpötilojen jälkeen.

–  Mutta sitten samaan aikaan on tärkeää, että me tuemme Euroopan kilpailukykyä ja tuemme meidän teollisuutta, jotta me pystymme myös sitten oikeasti toimeenpanemaan sen vihreän siirtymän, Urpilainen tulkitsee.

Urpilainen sanoo uskovansa, että vihreä siirtymä on seuraavasta puheenjohtajasta riippumatta myös seuraavan komission työlistalla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Von der Leyenin puheessa ei kuultu kovin paljon suuria uusia avauksia Ukraina-tuesta, vaikka tuen säilymistä vakuutettiin.

Urpilainen katsoo, että vahva tuki Ukrainalle oli silti yhä läsnä puheessa ja toisaalta laajentumispuhe oli myös näköalan antamista Ukrainalle.

–  Ehkä viime vuoteen verrattuna Ukrainan osuus tässä puheessa oli vähäisempi, jos ihan miettii ajankäyttöä ja sitä, kuinka paljon hän sitä teemaa käsitteli.

Myös ensi kesän europarlamenttivaalit ovat näkyneet Strasbourgissa ja Brysselissä viime kuukausina, kun keskustaoikeistossa on hermoiltu äänten karkaamisesta laitaoikealle. Lisäksi komissiossa on alkanut käydä kato, kun komissaareja on siirtynyt muihin tehtäviin tai vaalivapaille muiden tehtävien toivossa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Myös Urpilaisen odotetaan liittyvän tähän joukkoon SDP:n presidenttiehdokkuuden seurauksena.

–  Kyllä minun mielestäni meillä on hyvin vahva kollegiaalinen henki komissiossa ja vahva sitoutuminen myöskin viedä loppuun antamamme aloitteet ja tehdä töitä ihan sinne viimeiseen päivään asti. Totta kai on aina surullista, jos osa ihmisistä lähtee, mutta samaan aikaan sitten (on) sellainen hyvin vahva joukkuehenki ja tuki myöskin puheenjohtajalle tehdä töitä viimeiseen päivään asti.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi