play

Suomi myönsi uuden puolustustarvikkeiden vientiluvan Turkkiin

Puolustusministeri Mikko Savola (kesk.) päätti vientiluvasta keskiviikkona.

Puolustusministeri Mikko Savola (kesk.) päätti vientiluvasta keskiviikkona. Kuva: Antti Hämäläinen / Lehtikuva

STT

Suomi on myöntänyt uuden puolustustarvikkeiden vientiluvan Turkkiin, puolustusministeriöstä kerrottiin keskiviikkona. Raahelaiselle Miilux-yhtiölle myönnettiin lupa ajoneuvojen valmistuksessa käytettävän suojausteräksen vientiin.

Puolustusministeri Mikko Savola (kesk.) päätti vientiluvan myöntämisestä tiistaina. Päätöstä ei siis tehty valtioneuvoston yleisistunnossa koko hallituksen voimin.

Puolustusministeriön neuvotteleva virkamies Riikka Pitkänen kertoi STT:lle, että vientilupaa varten oli pyydetty ulko- ja turvallisuuspoliittinen arvio puolustusministeriöstä. Luvan rahallinen arvo ei ole julkista tietoa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson arvosteli keskiviikkona vientiluvan myöntämistä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Vasemmistoliitto ei kannata puolustusmateriaalin viemistä sotaa käyviin tai ihmisoikeuksia loukkaaviin maihin. Mielestämme Suomen ei tulisi myöntää suojausteräksen vientilupaa Turkkiin, Andersson kirjoitti Twitterissä.

Hän sanoi, että luvan on myöntänyt Savola eikä asiaa ole käsitelty hallituksen kesken.

Jo aiemmin oli uutisoitu, että Suomi on aikeissa höllentää tiukkaa linjaansa ja myöntää uusia asevientilupia Turkkiin. Suomen ja Ruotsin Nato-ratifiointia yhä ilmassa roikottava Turkki on vaatinut Suomea luopumaan aseiden vientirajoituksista.

Suomi teki syksyllä 2019 päätöksen olla myöntämättä uusia asevientilupia Turkkiin. Taustalla oli Turkin hyökkäys Pohjois-Syyriaan. Suomella ei silti ole ollut voimassa kategorista asevientikieltoa Turkkiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Puolustusministeriön Pitkänen sanoi, että puolustustarvikkeiden vientiluvan myöntäminen perustuu aina kokonaisharkintaan.

–  Siinä otetaan huomioon monenlaisia seikkoja. Ulko- ja turvallisuuspoliittinen tilannearvio on yksi osa harkintaa.

Ruotsi oli vuonna 2019 keskeyttänyt uusien asevientilupien myöntämisen Turkkiin ja peruuttanut voimassa olleet luvat. Viime syyskuussa uutisoitiin, että Ruotsi sallii taas aseviennin Turkkiin.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi