play

Ihmiskohtaloita ja älykkäitä eläimiä – näköislehti ilmestyy verkossa ja sovelluksessa myös vuoden ensimmäisenä päivänä

Kuva: Ella KarttunenElla Karttunen

Karjalainen

1 Päivi Voima, 47, oli aikanaan Suomen nuorin Hankenista väitellyt markkinoinnin tohtori. Sitten suorittaminen alkoi käydä terveyden päälle.

– Vedenjakaja oli väitöskirja. Kirjoitin kehittämääni menetelmää kolmen kuukauden ajan sata sivua. Päivin ja öin. Ajattelin, että kyllä nuori keho kestää.

Se ei kestänyt vaan Voimalla puhkesi allergia- ja tulehdustiloja, ja lopulta keho muuttui hoidoille resistentiksi. Nyt Voima on julkaissut kirjan, joka kertoo hänen matkastaan kivun kanssa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

2 Eläinten älykkyyttä on tutkittu paljon. Varislinnut ovat yksi älykkäimmistä Suomessa elävistä eläinryhmistä.

– Voi sanoa, että närhi on höyhenpukuinen simpanssimme, ja saman voi sanoa muistakin varislinnuista, toteaa eläintieteilijä Jussi Viitala.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

3 Tietojärjestelmätieteen professori Mikko Siponen ei ihmettele sitä, miksi niin moni hurahtaa netin rakkaushuijauksiin. Siponen on tutkimusryhmineen jäljittänyt huijareita kahteen Afrikan maahan. Hänen mukaansa huijarit ovat hyvin taitavia.

– Tämä on äärimmäisen ammattimaista hommaa.

Romanssihuijaukset eivät ole mikään pikkubisnes. Viime vuonna Yhdysvalloissa niitä tehtailtiin noin 550 miljoonan euron arvosta. Suomessa raportoidut suorat rahalliset häviöt olivat noin 10 miljoonaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

4 Apteekin Salmiakki on klassikkotuote, jota on valmistettu jo 70 vuoden ajan. Nyt salmiakin raaka-aineesta eli lakritsijuuresta tehdyn jauheen saatavuudessa on suuria ongelmia.

– Jauhe tulee meille Tanskasta, jossa Välimerellä ja Lähi-idässä kasvanut lakritsijuuri jalostetaan jauheeksi, kertoo Haganolin toimitusjohtaja Jari Simola.

5 Vuoden vaihtumisen juhliminen alkoholin voimin ei ole uusi perinne. Uusi vuosi on ollut Suomessa 1500-luvulta asti vuoden riehakkaimpia ja kosteimpia juhlia.

– Ennen kuin Suomi 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa raitistui, joulun juominen aloitettiin jo joulukuun puolivälissä, ja sitä jatkui kuukauden verran, Nuutinpäivään saakka, sanoo Suomen historian professori Kustaa H.J. Vilkuna.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi