play

IL: Eduskunnan kansliatoimikunta esittää Tytti Yli-Viikarin irtisanomista VTV:n johdosta

Huomiota on kiinnitetty esimerkiksi virastaan hyllytetyn Yli-Viikarin edustuskuluihin. Lehtikuva / Vesa Moilanen

Huomiota on kiinnitetty esimerkiksi virastaan hyllytetyn Yli-Viikarin edustuskuluihin. Lehtikuva / Vesa Moilanen

STT-Lehtikuva

Mediatietojen mukaan eduskunnan kansliatoimikunta esittää huomenna aamulla kahdeksalta alkavassa kokouksessaan Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin irtisanomista. Asiasta kertoi ensimmäisenä .

Lehden mukaan esitettävästä irtisanomisesta tiedotetaan kokouksen jälkeen. Lain mukaan eduskunta ei saa irtisanoa virkasuhdetta virkamiehestä johtuvasta syystä, ellei syy ole erityisen painava. IL:n tietojen mukaan Yli-Viikarin tapauksessa kansliatoimikunta pitää erityisen painavana syynä sitä, ettei Yli-Viikarilla ole enää edellytyksiä hoitaa pääjohtajan tehtäviä menestyksekkäästi.

Varsinaisen päätöksen Yli-Viikarin irtisanomisesta tekee eduskunnan täysistunto. Asia käsitellään tiettävästi keskiviikkona, jos kansliatoimikunta päätyy irtisanomista esittämään. Tämä johtuu siitä, että tuolloin täysistunnon ruodittavana on joka tapauksessa tarkastusvaliokunnan mietintö ja eduskunnan tilintarkastajien raportti VTV:n toiminnasta.

Yksittäinen kansanedustaja voi vielä tehdä kansliatoimikunnan esitykseen vastaehdotuksen. Jos se saa kannatusta toiselta kansanedustajalta, äänestetään kahden eri ehdotuksen välillä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yli-Viikari: Juridisia perusteita irtisanomiselle ei ole

VTV:n rahankäyttö ja tarkastustoiminta ovat olleet esillä mediassa viime kuukausina. Huomiota on kiinnitetty esimerkiksi virastaan hyllytetyn Yli-Viikarin edustuskuluihin.

Eduskunnan kansliatoimikunta kuuli Yli-Viikaria asiasta ennen juhannusta. Yli-Viikari sanoi tuolloin, ettei juridisia perusteita hänen irtisanomiselleen ole. Eduskunnan kansliatoimikunnan arvioitavana tiistain kokouksessa on, täyttyvätkö Yli-Viikarin irtisanomisen edellytykset. Kansliatoimikunnan pohdinnan pohjana on tarkastusvaliokunnan mietintö asiasta sekä eduskunnan erityistilintarkastajien raportti.

Eduskunnan tarkastusvaliokunta linjasi toissa viikolla, että Yli-Viikarin toiminta on merkittävällä tavalla heikentänyt luottamusta viraston toimintaan. Valiokunta kiinnitti huomiota muun muassa pääjohtajan laskutukseen liitettyjen matka-asiakirjojen puutteellisuuteen ja yksittäisiin laskutusepäselvyyksiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Valiokunta pyysi tuolloin kansliatoimikuntaa selvittämään Tytti Yli-Viikarin irtisanomisen edellytyksiä.

Lisäksi poliisi tutkii Yli-Viikarin toimia lentopisteisiin ja tämän tekemään työsopimukseen liittyen. Yli-Viikari on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin, joista häntä epäillään.

Eduskunnan kansliatoimikunta pidätti Yli-Viikarin virasta rikostutkinnan ajaksi. Yli-Viikari on valittanut hyllytyksestään Helsingin hallinto-oikeuteen lainvastaisena. Hänen mukaansa virasta pidättämisen syynä ei ollut poliisitutkinta vaan julkisuuden synnyttämä paine.

– Käsitykseni mukaan tosiasialliset syyt ja perusteet ovat julkisuudessa asian pitkään jatkunut käsittely, kansalaispalaute ja median synnyttämä julkisuuspaine, katsoi Yli-Viikari valituksessaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi