play

Itä-Suomen hovioikeus tuomitsi lahtelaisen ravintoloitsijan ihmiskaupasta – "Saattoi uhrit itsestään riippuvaiseen asemaan"

Poliisin mukaan kahdella ulkomaalaistaustaisella ihmisellä teetettiin noin 12 tunnin työpäiviä ilman vapaapäiviä.
LEHTIKUVA / TIMO HARTIKAINEN

Poliisin mukaan kahdella ulkomaalaistaustaisella ihmisellä teetettiin noin 12 tunnin työpäiviä ilman vapaapäiviä. LEHTIKUVA / TIMO HARTIKAINEN

STT-Lehtikuva

Itä-Suomen hovioikeus on tuominnut viisikymppisen ravintoloitsijan ihmiskaupasta ja pahoinpitelystä vuoden ja kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Rikosten uhrit olivat kaksi Suomeen turvapaikanhakijoina saapunutta miestä, jotka työskentelivät tuomitun omistamassa aasialaisessa ravintolassa Lahdessa. Lisäksi he majoittuivat ravintoloitsijan luona.

Rikokset tapahtuivat vuosina 2016–2018, jolloin toinen uhreista työskenteli ravintolassa kokkina ja toinen tämän apulaisena.

Oikeus: Tekijä majoitti uhreja ja teki näistä riippuvaisia itsestään

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Päijät-Hämeen käräjäoikeus hylkäsi viime vuoden toukokuussa kaikki syytteet samassa jutussa. Käräjäoikeuden mukaan ravintoloitsijan syyllisyydestä ei ollut riittävää näyttöä.

Hovioikeus kuitenkin arvioi asiaa toisin. Sen mukaan lukuisat seikat viittasivat siihen, että kahden työntekijän työajat eivät olleet työsopimuksen mukaisia eivätkä nämä myöskään saaneet asianmukaista palkkaa.

Oikeuden mukaan miehet olivat Suomessa ilman oleskelulupaa tai turvapaikkaa, minkä vuoksi he olivat turvattomassa tilassa ja alttiita hyväksikäytölle.

–  Solmimalla työsuhteen heidän kanssaan ja majoittamalla heidät luokseen tuomittu on saattanut heidät itsestään riippuvaiseen asemaan, hovioikeus luonnehtii.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hovioikeuden mukaan ravintoloitsija oli myös jälkikäteen muutellut työvuorolistoja saatuaan viranomaiselta tietoja oikeasta työehtosopimuksen mukaisesta työajasta. Uhrit kertoivat myös, että ravintoloitsija oli vastannut useita kertoja väkivallalla miesten vaatimuksiin palkkarästien maksamisesta.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi