play

Talven kuntoilijat loukkaavat yleensä olkapäänsä tai polvensa ladulla, rinteessä tai jäällä

Talven kuntoilijat loukkaantuvat usein hiihtäen, lasketellen tai luistellen

Talven kuntoilijat loukkaantuvat usein hiihtäen, lasketellen tai luistellen Kuva: Aku Häyrynen

Janita Virtanen / STT

Tavallisille kuntoliikkujille vaarallisimpia talviurheilulajeja ovat vakuutusyhtiöiden näkökulmasta hiihto, laskettelu ja luistelu. Aktiiviharrastajille puolestaan tapahtuu eniten vahinkoja jääkiekossa, kerrotaan Ifistä ja LähiTapiolasta.

–  Aktiiviharrastajille sattuu paljon vahinkoja myös hiihdossa, lumilautailussa, taitoluistelussa ja ringetessä, kertoo vakuutusyhtiö Ifin henkilövakuutusten tuotepäällikkö Mirva Vahvelainen.

Ifin vahinkotilastojen mukaan murtomaahiihtoon liittyvät vahingot yleistyivät hurjasti koronapandemian ensimmäisinä vuosina, mutta ovat sittemmin tasaantuneet. Sen sijaan lasketteluvahingot ovat vähentyneet jo pidemmän aikaa. Vahvelainen epäilee, että laji on menettänyt varttuneimpia harrastajiaan eikä ole saanut samaan tahtiin uusia tilalle.

Voimakkaasti suosiotaan kasvattanut talvipyöräily ei näy merkittävästi vahinkotilastoissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vakuutusyhtiöiden mukaan suurin osa talviurheiluvahingoista sattuu alkuvuodesta sekä hiihtolomaviikkojen aikana.

–  Vaikka tänä talvena saimme jo marraskuussa lunta koko Suomeen, emme havainneet piikkiä vahinkojen määrissä – ainoastaan lenkkeilyssä sattuneita liukastumisia oli marraskuussa hieman tavallista enemmän, kertoo LähiTapiolan korvauspalveluiden asiantuntija Sari Laakso.

Ifin Vahvelaisen mukaan tavallisille kuntoliikkujille sattuu eniten polvi- ja olkapäävahinkoja. Jopa puolet yhtiön korvaamista hiihtovahingoista sattuu 41–65-vuotiaille. Aktiiviliikkujien parissa vahingot ovat yleisimpiä 12–17-vuotiailla ja kohdistuvat tyypillisimmin nilkkoihin, polviin, sormiin, olkapäihin ja ranteisiin.

–  12–17-vuotiailla harjoitusmäärät yleensä lisääntyvät todella paljon ja harrastamiseen tulee enemmän kilpailunomaisuutta. Vahinkotilastoja edustavat myös niin sanotut höntsäurheilijat, jotka lähtevät pidemmän tauon jälkeen liikkumaan tai aloittavat kokemattomana uudessa lajissa, Vahvelainen kertoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Tavallisille kuntoliikkujille sattuu eniten polvi- ja olkapäävahinkoja.

Tavallisille kuntoliikkujille sattuu eniten polvi- ja olkapäävahinkoja. Kuva: Marja Väänänen

LähiTapiolan asiakasdatan perusteella hoitoa vaativia hiihtovahinkoja sattuu eniten ikäihmisille, ja usein taustalla on tasapainon menetys.

Hiihtovahingot ovat useimmiten lieviä venähdyksiä tai murtumia, kun taas esimerkiksi laskettelussa ja lumilautailussa sattuu selvästi enemmän vakavampiakin vahinkoja: kaadutaan kovassa vauhdissa tai hyppyrissä tai törmätään esimerkiksi muihin liikkujiin, jolloin voi syntyä pahimmassa tapauksessa esimerkiksi selkärangan tai pään alueen vammoja.

–  Paras tapa ehkäistä vakavia pään vammoja on käyttää kypärää, ja iloksemme olemmekin huomanneet, että kypärien käyttö on lisääntynyt, sanoo Laakso.

LähiTapiolan Laakson mukaan talviurheiluvahingoista maksettavat korvaukset liikkuvat sadan euron ja satojentuhansien eurojen välillä. Esimerkiksi venähdysvammat vaativat usein ainoastaan yhden lääkärikäynnin, kun taas leikkausta vaativat vammat kustantavat helposti useita tuhansia euroja. Suurimpien korvaussummien taustalla on tyypillisesti jonkinlainen pysyvä haitta, kuten aivovamma.

–  Satojentuhansien eurojen korvaukset ovat hyvin harvinaisia, ja yleensä suurimmatkin korvaukset jäävät korkeintaan kymmeniintuhansiin euroihin, Laakso toteaa.

Ifissä talviurheiluvahinkojen keskimääräinen korvaussumma on 400–450 euroa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Riskilajeja ei välttämättä vakuuteta

Janita Virtanen / STT

Talviurheiluvahinkoja korvataan esimerkiksi tapaturmavakuutuksista sekä matkavakuutuksista. Finanssiala ry:n vuoden 2022 vakuutustutkimuksen perusteella 45 prosentilla suomalaisaikuisista oli tuolloin vapaa-ajan tapaturmavakuutus. Vakuutusten määrät ovat olleet kasvussa, kertoo henkilövakuutusten tuotepäällikkö Mirva Vahvelainen Ifistä.

Vahvelainen muistuttaa, että on olemassa myös sellaisia talviurheilulajeja, joita ei lähtökohtaisesti vakuuteta lainkaan tai joita vakuutetaan ainoastaan korkeaan riskiin perustuvalla, suuremmalla vakuutusmaksulla.

Esimerkiksi Ifissä ja LähiTapiolassa ei vakuuteta ollenkaan nopeus- ja syöksylaskua. Vakuutusyhtiöissä tarkastellaan säännöllisesti lajien kehitystä ja tarvittaessa lisätään tai poistetaan lajeja riskilistoilta.

Kalliimpia, korkean riskin lajeja ovat esimerkiksi alamäkiluistelu, moottoriurheilu ja off-piste-lasku eli laskettelu ja lumilautailu merkittyjen reittien ulkopuolella.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi