play

Tunnettu Venäjä-asiantuntija, tiedustelueversti evp. Martti J. Kari on kuollut 62-vuotiaana

Martti J. Kari on menehtynyt.

Martti J. Kari on menehtynyt. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

STT

Pääesikunnan entinen apulaistiedustelupäällikkö, tiedustelueversti evp. ja Jyväskylän yliopiston työelämäprofessori Martti J. Kari on kuollut. Kari kuoli keskiviikkona Jyväskylässä, kertoi hänen perheensä STT:lle. Hän oli 62-vuotias.

Kari sairasti vuosia syöpää, joka alkoi levitä uudelleen eikä lopulta ollut enää hoidettavissa.

Kari oli kysytty asiantuntija yhteiskunnallisessa keskustelussa erityisesti sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi viime vuonna laajamittaisesti Ukrainaan. Hän oli seurannut Venäjää ja Neuvostoliittoa yli 30 vuotta.

Pääosan urastaan Kari toimi sotilastiedustelussa. Hän työskenteli muun muassa Suomen puolustusasiamiehenä Puolassa ja Ukrainassa, Viestikoelaitoksen johtajana ja Pääesikunnan apulaistiedustelupäällikkönä.

Hän oli keskeisesti mukana valmistelemassa tiedustelulainsäädäntöä, joka tuli monien vaiheiden jälkeen voimaan vuonna 2019.

Jäätyään eläkkeelle hän väitteli tohtoriksi ja luennoi Jyväskylässä muun muassa Venäjän strategisesta kulttuurista.

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen kuvailee Karin olleen aikaansaava ja arvostettu kollega ja asiantuntija, joka oli lahjakas monessa asiassa.

Kivinen kertoo STT:lle sähköpostilla välitetyissä kommenteissaan tunteneensa Karin jo Kadettikoulun ajoista alkaen. He palvelivat useita vuosia yhdessä sotilastiedustelussa. Kivisen mukaan Kari oli hyvänä seuramiehenä haluttua seuraa myös vapaa-ajalla.

Kivinen kuvailee Karin panoksen sotilastiedustelun kehittämisessä olleen merkittävä.

– Hänen työnsä isänmaan turvallisuuden eteen ansaitsee suuren kiitoksen, Kivinen sanoo.

Suomen katsotuin yliopistoluento

Jyväskylän yliopisto myönsi Karille Vaikuttaja-palkinnon maaliskuun alussa. Perusteluissa mainittiin, että Kari on tuonut kriisiaikoina yhteiskunnan käyttöön asiantuntijuuttaan, jossa yhdistyy akateeminen ja käytännön työuralla hankittu ymmärrys turvallisuuden ja tiedustelun alueella.

Hänen luentonsa siitä, miksi Venäjä toimii niin kuin se toimii, ladattiin Venäjän suurhyökkäyksen jälkeen Youtubeen, ja se nousi hetkeksi valtavan suosituksi. Alun perin 2018 pidetty luento on tähän mennessä saanut verkossa lähes kaksi miljoonaa katsojaa, ja siitä on näin tullut Suomen kaikkien aikojen katsotuin yliopistoluento.

Kari kirjoitti suosikkiluennon teemasta myös kirjan yhdessä historian professori Antero Holmilan kanssa. Kirja julkaistiin huhtikuun alussa.

Kari ja Holmila kirjoittavat, että Venäjä tulee olemaan uhka naapureilleen vielä pitkään, mikäli valtaan ei nouse parlamentaariseen demokratiaan pyrkiviä voimia eikä maa pääse irti omasta menneisyydestään. Heidän arvionsa on, että näin ei lähitulevaisuudessa tule tapahtumaan.

"Itsenäisyys ei ole ilmainen"

Muutos Viestikoelaitoksen salaisista tehtävistä lainvalmistelutyön kautta julkisuuden henkilöksi oli suuri, mutta tiedustelumies kotiutui nopeasti uuteen julkiseen rooliinsa. Hän oli valmis kertomaan näkemyksensä ja ottamaan myös kantaa säikähtämättä vastareaktioita.

Viime itsenäisyyspäivänä Kari osallistui vaimonsa Niinan kanssa Linnan juhliin.

– Ajattelen, että itsenäisyys ei ole ilmainen, vaan sen eteen pitää tehdä jatkuvasti töitä. Meidän pitää miettiä, miten pidämme itsestämme huolta. Ja hyvin olemme onnistuneet, hän sanoi tuolloin STT:lle.

Kutsun juhliin hän otti sanojensa mukaan vastaan kiitollisena ja nöyränä.

– Olen vahvasti ajanut julkisuudessa Nato-jäsenyyttä ja tukenut Ukrainaa sodassa Venäjän aggressiota vastaan. Olen iloinen, että työ on huomattu.

Martti Johannes Kari oli syntynyt 17. marraskuuta 1960. Hänellä oli viisi lasta ja neljä lapsenlasta. Perhe oli hänelle läheinen ja tärkeä, kuten myös pieni valkoinen villakoira Obi. Obi seurasi isäntäänsä kaikkialle, jonne se vain suinkin pääsi mukaan.

Koronavuosina hankitusta kesäpaikasta Petäjävedellä tuli tärkeä tukikohta, jossa Kari kalasti innokkaasti yhdessä Obin kanssa. Myös paikkakuntalaiset ehtivät tulla hänelle siellä tutuiksi. Mökillä hän vietti myös viimeistä kesäänsä niin pitkään kuin vielä pystyi.

Elinikäinen opiskelija jakoi osaamistaan myös muille

Puolustusministeriön neuvotteleva virkamies, kenraalimajuri evp. Harri Ohra-aho toimi tiedustelupäällikkönä Martti J. Karin ollessa apulaistiedustelupäällikkö. Ohra-aho kuvailee Karin olleen elinikäinen opiskelija, joka myös halusi jakaa osaamistaan muille. Kari osasi useita kieliä ja oli myös mukana perustamassa Jyväskylään turvallisuuden ja strategisen analyysin opintolinjaa.

– Hän oli siinä mielessä ainutlaatuinen henkilö, että kun hän innostui jostain asiasta, hän halusi mennä sen asian päälle ihan kokonaan ja ymmärtää sen, Ohra-aho kuvailee.

Ohra-ahon mukaan Karin kanssa oli helppo tulla toimeen ja keskustella, ja häneltä löytyi aina perusteltuja mielipiteitä ja uusia tulokulmia asioihin.

Karilla oli paljon henkilökohtaisia anekdootteja, ja hän pystyi viihdyttämään ihmisiä useilla kielillä sekä vieraana että isäntänä ollessaan, Ohra-aho muistelee.

– On ollut hienoa tuntea hänet ja saada työskennellä hänen kanssaan useita vuosia.

Karilla on ollut erittäin suuri merkitys suomalaisen tiedustelukulttuurin eteenpäin viemisessä, ja hänen ammattitaitonsa oli keskeistä tiedustelulakien valmistelussa, Ohra-aho sanoo.

– Maailmassa jossa nyt olemme, olemme Suomena turvallisemmassa tilanteessa, koska meillä on mahdollisuus sellaiseen tiedonhankintaan, jota meillä aikaisemmin ei ollut.

"Viimeisen päälle ammattimies"

Toinen tiedustelukonkari, nykyinen kokoomuksen kansanedustaja Pekka Toveri muistelee kollegaansa lämmöllä.

– Mara oli viimeisen päälle ammattimies. Hän oli tiedustelupuolella huippu ja sen päälle äärimmäisen hauska ja sympaattinen kaveri, jonka kanssa ei koskaan tullut tylsää hetkeä. Aina oli hauskaa.

Toverin mukaan Kari teki todella merkittävän uran sotilastiedustelussa.

– Hän oli järjestelemässä sitä siksi mitä se tänä päivänä on. Huippuluokan järjestelmä, ja hänellä oli iso rooli sen rakentamisessa.

Vuonna 2019 voimaan tulleen uuden sotilastiedustelulainsäädännön osalta Toveri kiittelee myös Karin roolia.

– Silloin hän tuli suuren yleisön tietoisuuteen, ja teki erinomaista työtä siinäkin asiassa.

Toverin mukaan Karia jäävät monet kaipaamaan, sillä hän oli myös Suomen parhaita Venäjän ja venäläisten asiantuntijoita.

– Parhaat menevät aina ensin.

"Työn jälki ja muisto elävät"

Karia ovat muistaneet sosiaalisessa mediassa muun muassa viimeisimmät puolustusministerit.

– Suuri arvostus Martti J. Karin työlle isänmaan turvallisuuden eteen. Hieno ihminen on poissa, mutta työn jälki ja muisto elävät, kirjoitti nykyinen ministeri Antti Häkkänen (kok.) viestipalvelu X:ssä (entisessä Twitterissä).

Myös edellisen hallituksen puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) esitti osanottonsa Karin kuoleman johdosta.

– Maran hyvä työ isänmaan eteen ansaitsee ison kiitoksen, Kaikkonen kirjoitti.

Myös suojelupoliisin tilillä X:ssä on muistettu tiedustelukonkaria.

– Martti J. Karilla oli keskeinen rooli tiedustelulakien säätämisen edistämisessä. Niiden ansiosta Suomi on turvallisempi paikka. Kari oli myös olennaisessa roolissa luomassa Suomeen tiedustelukulttuuria ja -koulutusta, kommentoi suojelupoliisi.

STT-työryhmä: Johanna Vuonokari, Minna Holopainen, Pekka Torvinen, Maiju Ylipiessa

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi