play

Presidentti Stubb Ruotsissa: En ole koskaan tuntenut itseäni ruotsalaisemmaksi kuin tänään

Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

STT-Lehtikuva

Presidentti Alexander Stubb on aloittanut puolisonsa Suzanne Innes-Stubbin kanssa valtiovierailun Ruotsissa. Kaksipäiväistä vierailua isännöi kuningas Kaarle Kustaa.

Vastaanottoseremonia Kuninkaanlinnassa Tukholmassa alkoi aurinkoisessa mutta kirpeän tuulisessa säässä. Kuningaspari sekä presidenttipari saapuivat Kuninkaanlinnan sisäpihalle hevoskärryjen kyydissä. Seremonioiden aikana kuultiin Suomen ja Ruotsin kansallislaulut.

Kuningaspari ja presidenttipari myös tervehtivät paikalle saapunutta yleisöä, kuningatar Silvia ja Suzanne Innes-Stubb kädestä pitäen.

–  Onko kylmä, presidentti Stubb kuului kysyvän paikalla olleilta lapsilta suomeksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Myös presidentti ja kuningas vaihtoivat muutaman sanan kylmästä säästä.

Kuningas ja presidentti puhuivat Kuninkaanlinnassa medialle muun muassa Suomen ja Ruotsin läheisestä ja erityisestä suhteesta.

–  En ole koskaan tuntenut itseäni ruotsalaisemmaksi kuin tänään, Stubb sanoi.

Tuntemus liittyy hänen mukaansa pitkälti turvallisuuspoliittiseen tilanteeseen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Meidän Nato-jäsenyytemme ei tullut valmiiksi ennen kuin Ruotsista 7. maaliskuuta tuli Naton jäsen, Stubb sanoi.

Stubb puhui myös henkilökohtaisesta Ruotsi-suhteestaan ja muisteli muun muassa lapsuuden matkojaan Ruotsin-laivoille, huvipuisto Gröna Lundiin sekä Göteborgiin Suomi–Ruotsi-jääkiekko-otteluun.

–  Henkilökohtaisesti uskon, ettemme ole olleet näin läheisiä sitten vuoden 1809, sanoi presidentti Stubb.

Ruotsi menetti Suomen alueen Venäjälle vuonna 1809.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suomen ja Ruotsin läheisestä suhteesta puhui myös kuningas Kaarle Kustaa.

–  Olemme naapureita, ystäviä, perhettä, kuningas kuvaili.

Kuningas nosti esiin myös muun muassa maiden puolustusyhteistyön sekä Nato-jäsenyyden.

–  Toiveemme on, että tämä vierailu syventää ja kehittää turvallisuus- ja puolustuspoliittista yhteistyötämme lisää, kuningas sanoi.

Presidentin kanslian mukaan vierailulla painottuvat Suomen ja Ruotsin yhteistyön tiivistäminen niin kahdenvälisesti kuin Naton jäseninä. Esillä on myös molempien maiden yritysten yhteistyön edistäminen muun muassa vihreän siirtymän vauhdittamiseksi.

Vastaanottoseremonioiden jälkeen Stubb tapaa Ruotsin valtiopäivien puhemiehen Andreas Norlénin ja pitää puheen valtiopäiväedustajille.

Iltapäivällä vuorossa ovat viralliset neuvottelut Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin kanssa. Niiden aiheina ovat muun muassa Naton ensi kesän huippukokous Washingtonissa sekä Ukrainan tukeminen. Tapaamisen jälkeen Stubb ja Kristersson pitävät yhteisen lehdistötilaisuuden.

Myöhemmin päivällä ohjelmassa on myös ruotsalais-suomalainen elinkeinoelämän seminaari.

Ensimmäinen vierailupäivä huipentuu kuningasparin isännöimiin juhlaillallisiin Kuninkaanlinnassa Tukholmassa. Keskiviikkona valtiovierailun ohjelma jatkuu Göteborgissa.

Suzanne Innes-Stubbilla on erillisohjelmaa presidenttiparin yhteisen ohjelman lisäksi. Hän tutustuu yhdessä kuningatar Silvian kanssa Kuninkaanlinnan Bernadotte-kirjastoon sekä vierailee taidemuseossa ja paikallisessa peruskoulussa.

Stubbin vierailuseurueeseen kuuluvat myös ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) ja opetusministeri Anna-Maja Henriksson (r.).

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi