play

Lisääntynyt venäläisen öljyn vienti Suomenlahdella lisää suuronnettomuuden riskiä

Kai Mykkösen mukaan huolta Suomenlahdella aiheuttavat erityisesti venäläiset alukset.

Kai Mykkösen mukaan huolta Suomenlahdella aiheuttavat erityisesti venäläiset alukset. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

STT

Ilmasto- ja ympäristöministeri Kai Mykkänen (kok.) kertoo, että on keskustellut Tallinnassa tiistaina erityisesti Suomenlahden öljyntorjunnan tilanteesta.

Huolta aiheuttavat Mykkäsen mukaan erityisesti venäläiset alukset.

–  Emme voi oikein kontrolloida, minkälaisilla miehistöillä tuolla navigoidaan. Siellä kulkee ties minkälaisella koulutuksella olevien kapteenien ohjaamana aluksia jääoloissa, Mykkänen sanoo.

Öljyn vienti Suomenlahdella on Mykkäsen mukaan lisääntynyt Venäjän hyökättyä Ukrainaan vuonna 2022 ja riski suurelle onnettomuudelle kasvanut. Uhkana on suuren luokan öljyonnettomuus Suomenlahdella.

–  Tämä on Venäjän suurin öljyn vientireitti ja yksi maailman vilkkaimmista vientikanavista, Mykkänen sanoo.

Nykyinen merilainsäädäntö ei anna Suomelle tai Virolle mahdollisuutta vaikuttaa Suomenlahdella seilaavien miehistöjen osaamiseen.

–  Meidän täytyy tietysti pyrkiä siihen, että me saadaan selvempi kyky valvoa, että keitä liikkuu ja millä osaamisella. Siinä teemme yhteistyötä, Mykkänen kertoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yhteistyötä tehdään myös mahdollisen öljyonnettomuuden tuhojen nopean torjumisen osalta.

Valtiovierailun aikana on puhuttu lisäksi vedenalaisesta yhteistyöstä, jolla viitataan Mykkäsen mukaan erityisesti Baltic Connector -kaasuputken sekä eri sähköyhteyksien turvaamiseen ja valvontaan.

–  On välttämätöntä, että me molemmat maat investoimme nyt enemmän siihen, että ei voi huomaamatta päästä katkaisemaan meille elintärkeitä sähköyhteyksiä.

Erityisesti Virolle on Mykkäsen mukaan elintärkeää, että sähkökaapeliyhteydet Suomeen toimivat hyvin.

–  Täällä sähkön hinta pomppaa keskimäärin heti moninkertaiseksi, jos ne katkeavat. Se on haavoittuvuus, joka täytyy poistaa turvaamalla paremmin se, että tiedämme, mitä tuolla meren alla tapahtuu, ja linkit ovat riittävän hyvin suojattava myös fyysisiltä vahingoilta, Mykkänen jatkaa.

Maanantaina Mykkänen tapasi kymmenkunnan virolaisen energiayhtiön edustajia.

–  On käyty läpi, että miten Viro on kehittämässä nyt esimerkiksi merituulivoimaa, jossa yhteistyö Suomen suuntaan on järkevää, ministeri kertoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tiistaina keskusteluissa olivat olleet myös vedyn tuotanto ja mahdolliset yhteistyömahdollisuudet sen viemiseksi Keski-Eurooppaan.

Viro on keskellä suurta energiamurrosta. Tuulivoimabuumin lisäksi maan parlamentissa keskustellaan parhaillaan ydinvoiman käytöstä.

–  Jos Viro sen tien valitsee, me olemme valmiita tekemään yhteistyötä, ja suomalaiset yritykset ovat myös ydinvoima-alalla kiinnostuneita tuomaan turvallista ydinsähköä mahdolliseksi virolaisille, Mykkänen sanoo.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi