play

Uusi hoitosuositus: Tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden ehkäisy tulee aloittaa jo alakoulun 3.–4. luokilla

Kuva: Lehtikuva / Emmi Korhonen

STT-Lehtikuva

Tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden ehkäisy tulee aloittaa jo alakoulun 3.–4. luokilla, sanotaan päivitetyssä Käypä hoito -suosituksessa.

Ehkäisy tulee suosituksen mukaan kohdistaa erityisesti 9–18-vuotiaisiin lapsiin ja nuoriin, sillä tuolloin kokeilut alkavat ja käyttö vakiintuu.

Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin tiedotteen mukaan nuoria alakoululaisia houkutellaan uusien tupakattomien nikotiinituotteiden avulla käyttäjiksi. Kokeilut voivat alkaa nuuskalla, uusilla nikotiinituotteilla tai sähkösavukkeilla.

Aloittamisen ehkäisyssä avainasemassa ovat Duodecimin mukaan esimerkiksi koulu-, opiskelu- ja suun terveydenhuolto. Riippuvuuden ehkäisyssä on huomioitava riskitekijät, kuten kavereiden tai vanhempien tupakointi, koulunkäynnin haasteet ja tuotteiden helppo saatavuus.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Duodecim huomauttaa, että lasten ja nuorten nikotiinipussien käyttöön liittyy myrkytysvaara, sillä nikotiini vaikuttaa voimakkaasti sydän- ja verenkiertojärjestelmään.

Duodecimin mukaan sähkösavukenesteissä on nikotiinin lisäksi lukuisia haitallisia aineita. Niiden määrä on pienempi kuin tupakansavussa, mutta sähkösavukkeen käyttö haittaa Duodecimin mukaan keuhkojen toimintaa sekä edesauttaa esimerkiksi sydän- ja hengityssairauksille altistavien muutosten syntyä.

Duodecimin mukaan yhtä ylivertaista vieroituskeinoa ei ole, mutta monet hoidot voivat johtaa vieroittumiseen.

–  Kaikki vieroitushoidot ovat edullisempia kuin tupakoinnin jatkaminen. Kaikkein kustannustehokkain vieroitushoito on lääkärin lyhyt keskustelu. Terveydenhuollon henkilöstön on otettava asia riittävän usein puheeksi ja tarjottava potilaalle apua ja tukea vieroitukseen, sanoo tiedotteessa suositusryhmän puheenjohtaja, yleislääketieteen erikoislääkäri Klas Winell.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Käypä hoito -suositukset ovat riippumattomia, tutkimusnäyttöön perustuvia kansallisia hoitosuosituksia. Hoitosuositusta laatii terveydenhuollon ammattilaisista koottu työryhmä.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi