play

Rajavartiolaitos: Suomen rajojen lähellä edelleen henkilöitä, jotka voidaan lähettää välittömästi Suomeen

Eversti Mikko Lehmus Rajavartiolaitokselta sanoo, että Venäjällä on todennettu kyky välineellistää maahantulijoita Suomen itärajalle hyvin lyhyessä ajassa. Arkistokuva.

Eversti Mikko Lehmus Rajavartiolaitokselta sanoo, että Venäjällä on todennettu kyky välineellistää maahantulijoita Suomen itärajalle hyvin lyhyessä ajassa. Arkistokuva. Kuva: Emmi Korhonen

STT-Lehtikuva

Käännytyslaiksi kutsuttu poikkeuslaki on loppusuoralla, ja todennäköisesti se hyväksytään pian eduskunnassa kiireellisenä.

Lain valmistelussa on vedottu muun muassa salaiseen tiedustelutietoon siitä, paljonko Venäjä voi mobilisoida siirtolaisia Suomen rajalle.

Sitä, kuinka paljon Venäjällä odottaa mahdollisesti Suomeen siirrettäviä siirtolaisia, on kuitenkin julkisten tietojen valossa vaikea arvioida, sanoo vanhempi tutkija Margarita Zavadskaya Ulkopoliittisesta instituutista STT:lle.

Venäjällä on kuitenkin maahanmuuttajaryhmiä, jotka maan turvallisuusviranomaiset ovat päästäneet maahan siirtääkseen heitä eteenpäin, hän sanoo.

Käytännössä Venäjä siis avaa rajansa ja lähettää samalla ihmisille signaaleja, että pääsy Venäjän kautta länteen on mahdollista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Heidän määränsä arviointi on kuitenkin hyvin vaikeaa, koska osa on kuljetettu maahan lähes ihmiskauppaa vastaavassa tilanteessa. Tai sitten jotkut kolmannet maat ovat päästäneet heidät lähtemään ja Venäjän turvallisuusviranomaiset ovat auttaneet näitä rajalle.

Hänen mukaansa toiminnan tarkoituksena on luoda Suomelle epävarmuutta ja vaaran tunnetta.

Zavadskaya arvioi, että riskit siirtolaisten lennättämisessä eivät ole Venäjälle itselleen kovin suuret. Tämä johtuu Venäjän koosta ja muutenkin valtavista ihmismääristä. Ainoastaan, jos kaikki siirtolaiset keskitettäisiin maassa yhdelle ja samalle alueelle, ongelmia voisi syntyä.

Sen sijaan tilanne on kaikkein vaikein maahantulijoille, joita Venäjä on tuonut maahan siirrettäväksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Venäjällä ei ole infrastruktuuria huolehtia näistä maahantulijoista. He ovat uhreja, joita käytetään instrumentalisaation välineenä.

Rajavartiolaitoksen arvion mukaan Suomen rajojen läheisyydessä on edelleen henkilöitä, jotka ovat välineellistettävissä välittömästi Suomeen.

–  Yhtä merkittävää on, joka myös syystalvella 2023 nähtiin, että hyvin lyhyessä ajassa Venäjä välineellisti lähtömaista Suomen itärajalle maahantulijoita. Venäjällä on todennettu kyky tähän, toteaa STT:lle sähköpostitse yksikön päällikkö eversti Mikko Lehmus Rajavartiolaitoksen esikunnasta.

Rajavartiolaitoksen mukaan se käyttää varautumisensa pohjana sekä havaittuja tapahtumia että uhkamalleja. Tässä tapauksessa kysymys on kertaalleen todetusta tilanteesta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Rajavartiolaitoksen mukaan sen arvio vastaa presidentti Alexander Stubbin näkemyksiä.

–  Meidän tiedustelutietomme mukaan Venäjä pystyy siirtämään meidän rajallemme siirtolaisia, jotka eivät ole perinteisiä turvapaikanhakijoita vaan ihmisiä, joita käytetään aseena ja välineellistetään. Yli tuhat muutamassa tunnissa, Stubb sanoi MTV:n uutisille kesäkuussa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi