play

Yliopistojen valintakokeisiin tulee iso muutos

Kuva: Mikko Makkonen

STT-Lehtikuva

Ensi vuodesta alkaen yliopistoihin haetaan yhdeksällä kansallisella valintakokeella, joilla voi hakea useille eri koulutusaloille ja eri yliopistoihin. Yliopistojen rehtorineuvoston Unifin koulutusvararehtorit ovat antaneet yliopistoille päätettäväksi esityksen valintakoeuudistuksesta.

Uudistuksen tarkoituksena on helpottaa hakemista eri koulutusaloille ja yliopistoihin. Jatkossa valintakokeet järjestetään niin, ettei eri valintakokeita pidetä samaan aikaan. Tähän mennessä päällekkäisyyksiä ei ole pystytty välttämään valintakokeiden suuren määrän takia.

Jokaisessa yhdeksässä valintakokeessa mitataan sellaista osaamista ja valmiuksia, jotka ovat keskeisiä valintakokeessa mukana oleville koulutusaloille. Sen lisäksi valintakokeissa voi olla vain tiettyjen alojen hakijoille suunnattuja koeosioita, joissa mitataan erityisesti näiden koulutusalojen opinnoissa tarvittavia valmiuksia.

Yliopistojen opiskelijavalintojen kehittämishankkeen projektipäällikkö Tanja Juurus kertoo, että opettajankoulutuksen soveltuvuuskokeet säilyvät.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Siellä on ensin kirjallinen koe, jonka perusteella karsitaan osa soveltuvuuskokeisiin, kertoo Juurus STT:lle.

Taidealoilla järjestetään valintakokeet samaan tapaan kuin tähän mennessä.

Tarkoituksena on vähentää hakijoiden kuormitusta.

Uudet valintakokeet painottavat hakijoiden kykyä ymmärtää ja soveltaa koetilaisuudessa annettavia aineistoja. Erillisten ennakkomateriaalien määrä vähenee merkittävästi, ja jatkossa ne julkaistaan vain muutama päivä ennen valintakokeita. Näin hakijoiden ei tarvitse eivätkä he voi aloittaa valintakokeisiin valmistautumista ennen todistusvalinnan tulosten julkaisua.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jatkossa todistusvalinnalla valittavien ei tarvitsisi valmistautua ja osallistua valintakokeisiin.

Lukion oppimäärää vastaavia tietoja tietyissä oppiaineissa vaaditaan jatkossakin niiden koulutusalojen valintakokeissa, joissa kyseiset pohjatiedot ovat välttämättömiä opintojen kannalta.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi