play

Migri terrorismista epäillyn venäläismiehen pääsystä Suomeen: "Ei ole paljastunut huolimattomuutta"

Kuvituskuva.

Kuvituskuva. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

STT

Itä-Ukrainassa tapahtuneista terrorismirikoksista epäilty 36-vuotias venäläismies on oleskelulupaa Suomeen hakiessaan käyttänyt nimeä Voislav Torden. Aiemmin hänet on kuitenkin tunnettu nimellä Jan Igorevitsh Petrovski.

Paljon kysymyksiä on herättänyt se, kuinka Wagner-joukkoihin liitetty ja EU:n pakotelistalla oleva henkilö on voinut saada oleskeluluvan Suomesta.

Maahanmuuttoviraston (Migri) ylijohtaja Ilkka Haahtelan mukaan Maahanmuuttoviraston osalta ei ole kysymys siitä, että hakijan tausta olisi selvitetty huolimattomasti.

–  Ei ole paljastunut mitään sellaista Maahanmuuttoviraston huolimattomuutta, että olisi ollut joku tieto käytettävissä, jota ei ole prosessissa huomioitu. Sellaista yksittäistä virhettä ei ole tunnistettu minkään hakijan kohdalta, vaan enemmänkin on kysymys siitä, miten me hyödynnämme kaikkien viranomaisten tietoa prosessin eri vaiheissa, Haahtela kertoo STT:lle.

Vaikuttaa siis siltä, että Tordenin aiemmin käyttämä nimi ja historia ei ole ollut Maahanmuuttoviraston tiedossa.

Haahtela kertoo keskustelleensa maanantaina sisäministeri Mari Rantasen (ps.) kanssa siitä, että venäläismiehen tapaus käydään läpi.

Haahtela ei halua kommentoida yksittäisen luvanhakijan tietoja tai taustaselvittelyprosesseja turvallisuussyistä, mutta hän kertoo yleisesti oleskeluluvan hakemisen alkavan jo lähtömaassa ulkoministeriön edustustossa tunnistautumisella. Toinen tunnistautuminen tapahtuu Maahanmuuttoviraston kanssa asioidessa, ja tarvittaessa maahan tulija tunnistautuu rajallakin.

–  Joskus oleskelulupaa hakevasta tarvitaan lisävarmistusta ja lisätietoja. Usein sitä hankitaan muilta viranomaisilta.

Haahtela sanoo, että eri viranomaisilla on hieman erilaiset mahdollisuudet tiedon hyödyntämiseen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hän ei ota kantaa siihen, millä perusteilla Torden on saanut oleskeluluvan. Tordenin oikeusavustaja Natalia Malgina kertoi perjantaina MTV:lle, että Torden saapui Suomeen oleskeluluvalla 19. heinäkuuta. Malgina kertoi Helsingin Sanomille lauantaina, että Torden sai oleskeluluvan Suomeen vaimonsa opinto-oikeuden perusteella.

Jos joku jäisi kiinni oleskeluluvan hakemisesta väärällä nimellä, ei lupaprosessi voi Haahtelan mukaan edetä.

Venäläismiehen tapauksen yhteydessä on noussut esille, että venäjää osaava olisi voinut selvittää Tordenin aiemman henkilöllisyyden melko helposti esimerkiksi venäläisen Yandex-hakukoneen avulla. Haahtela ei halua kommentoida, miltä osin ja miten hakukoneita hyödynnetään taustojen selvittämisessä.

Haahtelan mukaan viranomaiset käyvät läpi, kuinka hakijan henkilöllisyys on oleskeluluvan hakemisen eri vaiheissa pystytty varmentamaan.

–  Pitää mennä turvallisuus edellä. Pitää katsoa se, että jokaisella viranomaisella on kaikki tarvittava tieto, ettei jää aukkoja.

Haahtela sanoo, että yhteistyö eri viranomaisten kesken toimii pääsääntöisesti hyvin. Hän ei halua nimetä viranomaisia, jotka osallistuvat selvittelyyn, mutta hänen mukaansa yleisesti mukana ovat tarvittaessa kaikki turvallisuusviranomaiset.

–  Yksittäistapauksiin kantaa ottamatta käymme läpi tapaukset, joissa on ollut tietopuutteita jossain prosessin vaiheessa, Haahtela sanoo.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi