play

Joensuussa riistakameraan tallentunut kissaeläin on todennäköisesti servaalin ja kotikissan risteytys

STT-Lehtikuva

Joensuun Hammaslahdessa Pohjois-Karjalassa riistakameraan torstaina tallentunut kissaeläin on todennäköisesti servaalin ja kotikissan risteytys eli savannah-kissa. Servaali on villi, Afrikassa elävä kissaeläin.

Valvontaeläinlääkäri Tiia Haukka Pohjois-Karjalan Ympäristöterveydestä kertoo STT:lle sähköpostitse, että he ovat Ympäristöterveydessä olleet kesän ajan tietoisia Joensuun alueella asuvasta henkilöstä, jolla on lemmikkinä savannah-rotuisia kissoja ja että kissat ulkoilevat vapaasti. Haukka epäilee, että kameraan tallentunut eläin on juuri tällainen risteytys.

Sukupolvi määrittää jatkon

Savannah-kissojen maahantuonti, hallussapito, pennuttaminen, myynti ja luontoon päästäminen ovat olleet Suomessa kiellettyjä vuodesta 2016. Ennen vuotta 2016 syntyneet yksilöt saavat elää luonnollisen elämänsä loppuun.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kielto koskee risteytyksiä neljänteen polveen asti. Viidennestä polvesta eteenpäin savannahit ovat lain silmissä tavallisia kissoja.

Suomen laki ei kiellä tavallisten kissojen pitämistä vapaana, mutta kissa ei saa aiheuttaa vahinkoa eikä sitä saa hylätä.

Lajivahinkokoordinaattori Mika Pirinen Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta (ely) kertoo, että ensisijaisesti vastuu kissasta ja sen kiinniottamisesta on sen omistajalla.

Kissan sukupolven selvittäminen on Pirisen mukaan nyt viranomaisilla työn alla, ja jatkotoimet riippuvat siitä, millainen risteytys on kyseessä. Ely-keskus tekee asiassa yhteistyötä valvontaeläinlääkärin ja Suomen ympäristökeskuksen kanssa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi