play

JSN:ltä ei langettavia päätöksiä Marinin bilevideoiden uutisoinnista – yksi kantelu edelleen käsittelyssä

Useat tiedotusvälineet julkaisivat kesällä uutisia ja sosiaalisessa mediassa liikkuneita videoita juhlista, joihin pääministeri Sanna Marin osallistui elokuussa. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Useat tiedotusvälineet julkaisivat kesällä uutisia ja sosiaalisessa mediassa liikkuneita videoita juhlista, joihin pääministeri Sanna Marin osallistui elokuussa. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

STT-Lehtikuva

Julkisen sanan neuvosto (JSN) ei ole antanut langettavia päätöksiä pääministeri Sanna Marinin (sd.) bilevideoiden uutisoinnista ja julkaisemisesta mediassa. Neuvosto otti käsittelyyn 16 kantelua, ja niistä 15:ssä on päädytty vapauttavaan ratkaisuun. Kolmessa tapauksessa ratkaisu syntyi äänin 10–2. Kantelut koskivat useita eri tiedotusvälineitä.

Yksi kanteluista on edelleen käsittelyssä, ja päätös kanteluun julkaistaan todennäköisesti 14. joulukuuta pidetyn kokouksen jälkeen, JSN kertoo.

Useat tiedotusvälineet julkaisivat kesällä uutisia ja sosiaalisessa mediassa liikkuneita videoita juhlista, joihin pääministeri Marin osallistui elokuussa. Yksityisasunnossa kuvatuilla bilevideoilla Marin tanssii, ja videoilla näkyy myös muita juhliin osallistuneita.

Kantelut koskivat useita journalistin ohjeiden kohtia

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Neuvostoon on tehty yhteensä 30 bilevideoiden uutisointiin liittyvää kantelua. Käsittelyyn otetut kantelut koskivat useita journalistin ohjeiden kohtia. Kantelut oli tehty Helsingin Sanomien, Iltalehden, Ilta-Sanomien, Ylen ja MTV:n jutuista.

Yksityisyyden suojaa ja erittäin kielteisen julkisuuden kohteeksi joutuvan kuulemista koskevat ratkaisut syntyivät yksimielisesti. Äänestykset koskivat kolmea olennaisen asiavirheen korjaamiseen ja korjausten merkitsemiseen liittynyttä kantelua.

Neuvosto käsitteli myös tietojen tarkistamista, lähdekritiikkiä sekä mielipiteiden ja sepitteen erottumista tosiasioista.

Kantelijat olivat yksityishenkilöitä, eikä heillä ollut pääministerin suostumusta kantelujen käsittelyyn. JSN:n puheenjohtaja Eero Hyvönen otti kantelut kuitenkin neuvoston käsittelyyn, koska uutisointi oli herättänyt laajaa keskustelua ja epätietoisuutta hyvän journalistisen tavan rajoista. Samalla puheenjohtaja päätti ottaa oma-aloitteisesti käsittelyyn myös muiden videoilla näkyvien henkilöiden yksityisyyden suojan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

JSN käsitteli kanteluita tällä viikolla kahdessa peräkkäisessä kokouksessaan.

Pääministeri Marin ei halunnut kommentoida JSN:n ratkaisuja STT:lle.

Journalistin ohjeiden uudistaminen harkintaan

Eero Hyvösen mukaan Marinin bilevideoiden uutisointi on antanut syytä pohtia journalistin ohjeiden mahdollista uudistamista. Hyvönen kertoi kannastaan JSN:n tiedotustilaisuudessa perjantaina.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  JSN:n kannatusyhdistys päättää tämän kuun lopulla, aloitetaanko uudistus vai ei, Hyvönen kertoi.

Hyvösen mukaan journalistin ohjeita olisi hyvä tarkastella ainakin verkkoartikkeleihin tehtävien korjausmerkintöjen osalta. Esimerkiksi Ilta-Sanomien verkkojutussa oltiin muokattu tulkintaa Marinin bilevideolla kuulluista sanoista, mutta tehdyistä muutoksista ei oltu kerrottu jutussa. Kantelun mukaan lehti peitteli tekemäänsä virhettä tarkoituksellisesti.

JSN:n mukaan kyseisessä tapauksessa tulkinnanvaraisuuden esiin tuominen oli yleisön kannalta olennainen muutos. Neuvosto kuitenkin katsoi, ettei hyvää journalistista tapaa oltu rikottu, sillä kyseessä ei ollut olennainen asiavirhe eivätkä journalistin ohjeet vaadi jokaisen muutoksen merkitsemistä verkkojuttuihin.

Neuvoston mielestä olisi kuitenkin suotavaa, että tiedotusvälineet merkitsevät verkkojuttuihin kaikki olennaiset muutokset myös silloin, kun ne eivät selvästi ole olennaisia asiavirheitä.

JSN on tiedotusvälineiden, kustantajien ja toimittajien perustama elin, jonka tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa. Journalistin ohjeet on laadittu alan itsesääntelyä varten ja ne koskevat kaikkea journalistista työtä.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi