play

Julkisen sanan neuvosto antoi STT:lle vapauttavan päätöksen koskien pakolais-sanan käyttöä

Julkisen sanan neuvoston mukaan kyseessä ei ollut olennainen asiavirhe. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Julkisen sanan neuvoston mukaan kyseessä ei ollut olennainen asiavirhe. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

STT-Lehtikuva

Julkisen sanan neuvosto antoi Suomen Tietotoimistolle (STT) vapauttavan päätöksen koskien juttua, jossa Liettuaan Valko-Venäjältä saapuneita ihmisiä kuvattiin sanalla pakolainen. Heinäkuun 20. päivänä julkaistu juttu perustui sisäministeriön tiedotteeseen, jossa Valko-Venäjän puolelta tulleita ihmisiä kutsuttiin pakolaisiksi.

JSN:lle kantelun tehnyt vaati STT:tä korjaamaan uutisessa esiintyneen termin pakolainen. Kantelun mukaan kaikki kotimaastaan paenneet eivät ole pakolaisia, vaan pakolaiselle tulee olla myönnetty turvapaikka jostain valtiosta.

JSN:n mukaan kyseessä ei ollut olennainen asiavirhe. Ratkaisussaan JSN katsoo, että pakolaisen käsite on yleiskielessä laajempi kuin kansainvälisen pakolaisstatuksen määritelmä. Uutistilanne Liettuan rajalla eli, ja STT:llä oli riittävät perusteet luottaa viranomaisen tiedotteessaan käyttämään termiin. Sanavalintana pakolainen oli JSN:n mukaan epätarkka, mutta kehittyvässä uutistilanteessa se ei ollut olennainen asiavirhe, joka olisi täytynyt oikaista.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, ettei STT ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

STT:n mukaan pakolais-sanan käyttöä ei ole mielekästä rajata tiukasti

STT:n päätoimittaja Minna Holopainen kiinnitti vastauksessaan JSN:lle huomiota siihen, ettei STT:llä ollut välitöntä syytä kyseenalaistaa viranomaisen kuvausta tilanteesta Liettuassa. STT teki uutisesta neljä versiota, ja uutisoinnin loppuvaiheessa sanavalintaa pohdittiin vielä uudelleen. Viimeinen versio lähetettiin uudelleen niin, että pakolais-termi oli vaihdettu maahantulijaksi.

Holopaisen mielestä pakolais-sanan käyttöä ei kuitenkaan ole mielekästä rajata hallinnollisen menettelyn läpikäyneisiin henkilöihin. Hänen mukaansa kriisitilanteista ja niiden aiheuttamasta pakolaisuudesta pitää pystyä uutisoimaan jo ennen kuin kunkin pakenijan yksilöllinen tilanne on voitu käsitellä ja määritellä.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi