play

Pettynyt SAK jatkaa poliittisia lakkojaan: työmarkkinoiden passio jatkuu pääsiäisviikolle

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kuvaili keskiviikon palaveria työministeri Arto Satosen (kok.) kanssa pettymykseksi.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kuvaili keskiviikon palaveria työministeri Arto Satosen (kok.) kanssa pettymykseksi. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

STT-Lehtikuva

Palkansaajakeskusjärjestö SAK ilmoitti keskiviikkona jatkavansa parhaillaan käynnissä olevia poliittisia työtaisteluita.

SAK:n liittojen johtajat ilmoittivat tiedotustilaisuudessa, että jo päätettyjä lakkoja jatketaan pääsiäisen tienoille. Ainoa poikkeus on, että Teollisuusliitto takaa lentoliikenteelle aiempaa poiketen polttoainetta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Alkuviikosta julkisuudessa arvioitiin, että hallitus tulisi työntekijäpuolta vastaan paikallista sopimista koskevassa kiistassa niin, että poliittiset lakot loppuisivat. Työministeri Arto Satonen (kok.) tapasikin keskiviikkona SAK:n johtoa. Myöhemmin Jarkko Eloranta kuitenkin kuvaili palaveria pettymykseksi.

Eloranta kertoi, että tapaamisessa ilmeni ymmärrystä SAK:n huomioihin muun muassa paikallisesta sopimisesta, mutta merkittävää vastaantuloa hallitukselta ei tullut.

–  Pientä ymmärrystä asioillemme oli, mutta ei merkittävää vastaantuloa laisinkaan, hän totesi tiedotustilaisuudessa.

Parhaillaan jatkuvan työmarkkinakiistan kuumin peruna on lausuntokierroksella oleva esitys, joka koskee paikallisen sopimisen laajentamista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Petteri Orpon (kok.) hallituksen kaavailemilla lainsäädännön muutoksilla on tarkoitus tehdä paikallisesta sopimisesta mahdollista yhdenvertaisesti kaikissa yrityksissä riippumatta siitä, kuuluuko yritys työnantajaliittoon ja onko siellä luottamusmiestä. Uuden lainsäädännön tultua voimaan osapuolet voisivat sopia miten paikallisista ehdoista sovitaan, jos luottamusmiestä ei ole valittu.

Palkansaajien näkemyksen mukaan hallituksen ehdottama tapa laajentaa paikallista sopimista tulee hävittämään työehtosopimusten yleissitovuuden Suomessa.

Eloranta kertoi, että SAK teki keskiviikkona hallitukselle kompromissiehdotuksen siitä, miten asia voitaisiin ay-liikkeen näkökulmasta ratkaista "ainakin joksikin aikaa".

–  Esitimme, että työehtojen minimitasot turvattaisiin Suomessa kymmeneksi vuodeksi niin, että yleissitovuus nykyisillä sopimusaloilla säilyisi, Eloranta kertoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hänen mukaansa SAK:n kompromissiesitykset eivät kuitenkaan saaneet vastakaikua. SAK:hon kuuluvan Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kertoi tiedotustilaisuudessa, että Teollisuusliitto jatkaa jo nyt päätettyjä kahden viikon työtaistelutoimia viikolla, mutta lentoliikenteelle taataan polttoainetta. Myös muun muassa Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT, Sähköliitto ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL kertoivat jatkavansa lakkojaan viikolla.

Työministeri Satonen sanoi tuoreeltaan viestipalvelu X:ssä pitävänsä lakkoja valitettavana erityisesti samana päivänä käytyjen keskustelujen jälkeen.

Myös pääministeri Orpo piti lakkojen jatkumista erittäin ikävänä uutisena.

–  Edelleenkään hallitusta ei pysty painostamaan näissä. Neuvottelemalla ja keskustelemalla ja juttelemalla asioista, niillä näihin asioihin löytyy ratkaisuja. Toivon, että sitä tietä nyt jatkettaisiin, Orpo totesi tuoreeltaan eduskunnassa toimittajille.

Satonen tapasi keskiviikkona myös Suomen Yrittäjien (SY) johtoa, ja tapaamisten jälkeen Satonen kertoi osapuolissa olevan halua ratkaisuun. Orpo kertoi ymmärtäneensä, että osapuolilla olisi valmiutta keskustella paikallisesta sopimisesta. Hän lisäsi, että työministeri käy koko ajan keskusteluja eri osapuolten kanssa.

–  Pyritään löytämään sellainen ratkaisu, että nämä asiat saadaan eteenpäin, keskeinen sisältö pitää ja nämä vahingolliset lakot saadaan loppumaan, sanoi Orpo.

Työryhmä: Markku Uhari, Terhi Riolo Uusivaara, Eetu Halonen, Sanna Nikula

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi