play

Kaasun hintakatto on edennyt EU:ssa takerrellen, mutta hintapiikkien taittamiseksi on viimein ehdotus

Kaasunjakelukeskus Lubminissa Saksassa lähellä Puolan rajaa 30. elokuuta 2022. AFP/Lehtikuva

Kaasunjakelukeskus Lubminissa Saksassa lähellä Puolan rajaa 30. elokuuta 2022. AFP/Lehtikuva

STT-Lehtikuva

EU:n komissio esitti viimein keskiviikkona unionin jäsenmaiden pysyville edustajille ehdotuksen siitä, miten kaasun hintaa voisi komission mielestä suitsia tuhoamatta kaasun toimitusvarmuutta Eurooppaan. Ukrainan sodan laajentumisen jälkeen Venäjä on pelaillut kaasutoimituksilla, mikä on näkynyt kalliina sähkön hintana Suomessakin.

Komission ehdotuksena on hinnan korjausmekanismi, jolla leikattaisiin poikkeukselliset hintapiikit markkinoilta TTF-kaasupörssissä. Kyse on merkittävästä maakaasun kauppapaikasta.

Käytännössä hinnan korjausmekanismin aktivoitumiseksi täytyisi täyttyä kaksi ehtoa: hinnan täytyisi ylittää tietty sovittu taso ja sen olisi pitänyt erkaantua maailmanmarkkinoiden muista hinnoista.

Jos molemmat ehdot täyttyisivät, hintapiikki leikkautuisi. Tarkat rajat leikkautumisen ehdoille ovat kuitenkin yhä määrittelemättä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sähkön hinnan markkinoilla määrittelee se tuottaja, jonka energiaa tarvitaan viimeiseksi tyydyttämään kysyntä. Tästä syystä kallis kaasu nostaa aika ajoin kaiken sähkön hintaa.

Hintakatto on pelottanut Saksassa

Hintakatto on pelottanut paljon kaasua käyttävissä maissa, kuten Saksassa. Käytännössä huoli on ollut se, että hintakatto voisi vaarantaa kaasun toimitusvarmuutta Eurooppaan ja aiheuttaa jopa sen myymistä ulos Euroopasta.

Näitä pelkoja on pyritty taklaamaan ehdotelmassa useilla tavoilla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tästä syystä mukana olisi vaatimus, että poikkeuksellisen korkea hinta olisi lisäksi erkaantunut muista hinnoista maailmanmarkkinoilla. Katto ei myöskään kohdistuisi juuri saman hetken hintoihin, vaan seuraavalle kuulle myytävän kaasun hintaan.

Lisäksi korjausmekanismin käyttö keskeytyisi välittömästi, jos se alkaisi vaikuttaa markkinoihin epätoivotulla tavalla. Jos ehdot eivät enää täyttyisi, korjausmekanismi palautuisi lisäksi itsestään pois käytöstä.

Kyseessä on vasta pohjaehdotelma siitä, mihin suuntaan komissio nyt haluisi edetä kerta toisensa perään jumiutuneen kaasun hintakaton tai hintaleikkurin kanssa. Myös unionin jäsenmaiden energiaministerien on määrä pureutua kaasun hintaan kokouksessaan ensi viikolla.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi