play

Kansallispuistojen suosio pitää pintansa, vaikka korkein kysyntähuippu onkin tasaantunut

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on suosittu käyntikohde. LEHTIKUVA / Aku Häyrynen

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on suosittu käyntikohde. LEHTIKUVA / Aku Häyrynen

STT-Lehtikuva

Kansallispuistoissa vierailtiin alkuvuonna vilkkaammin kuin pandemiaa edeltävänä aikana, vaikka kysyntähuippu onkin tasaantunut, Metsähallitus kertoo.

Tammi-heinäkuun aikana kansallispuistoissa käytiin yhteensä 2,2 miljoonaa kertaa. Käyntimäärät laskivat viime vuoden vastaavasta ajanjaksosta 12 prosenttia.

Koronapandemiaa edeltäneeseen aikaan eli vuoteen 2019 kasvua oli 11 prosenttia.

Suosituimmat kansallispuistot olivat Pallas–Yllästunturi, Urho Kekkosen kansallispuisto, Nuuksio, Koli ja Pyhä–Luosto.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Kansallispuistojen käyntimäärät kertovat pitkän ajan kasvutrendistä. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on kuitenkin lisännyt epävarmuutta myös luontomatkailuun. Merkittävinä vaikutuksina ovat inflaatio ja polttoaineen hinta, jotka ovat tänä kesänä rajoittaneet kotimaan matkailua ja veneilyä, sanoo Metsähallituksen luontopalvelujohtaja Henrik Jansson tiedotteessa.

Kansainvälinen matkailu ei ole vielä elpynyt

Metsähallituksen mukaan isommat ulkomaisten matkailijoiden ryhmät puuttuvat Suomesta vielä. Aiemmin kansallispuistoissa on vieraillut paljon Aasiasta tai Venäjältä tulleita matkailijoita, mutta sota on muuttanut matkailua.

–  Matkailu ulkomailta Suomeen on käynnistynyt pitkän tauon jälkeen kevään aikana. Yli 80 prosenttia ulkomailta Suomeen saapuvista matkailijoista on Euroopasta. Kansainvälisiä yöpymisiä on kuitenkin vielä huomattavasti vähemmän kuin pandemiaa edeltävänä vuonna 2019. Matkailun palautumista ennalleen joudumme odottamaan vielä ainakin vuoden, ehkä jopa kaksi, sanoo Visit Finlandin johtaja Kristiina Hietasaari.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Joukkoliikenne kohteisiin kerännyt kiitosta

Kävijöiden tyytyväisyys kansallispuistojen palveluihin ja retkeily-ympäristöön on Metsähallituksen mukaan korkea. Asteikolla 1–5 kävijät ovat arvioineet tyytyväisyydekseen 4,4.

–  Tyytyväisyyden syitä ovat luonto, maisemat, rauha ja ystävien seura. Myös retkeilypalvelujen, kuten reittien ja taukopaikkojen mittavien korjaustöiden tulokset ilahduttavat kävijöitä, Henrik Jansson sanoo.

Janssonin mukaan tärkeä tulevaisuuden kysymys on liikennejärjestelyjen ja joukkoliikenteen kehittäminen suosittuihin kohteisiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Hyviä malleja on esimerkiksi tämän kesän yhteistyö VR:n kanssa, jossa useisiin kansallispuistoihin ja luontokohteisiin pääsy mahdollistettiin junalla oman auton sijaan. Lisäksi VR avasi myös junayhteyden Hillosensalmelle lähelle Repoveden kansallispuistoa. Yhteistyöstä on tullut kiitosta asiakkailta ja niille toivotaan jatkoa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi