play

Kasvisruoka ja hävikkiruuan myynti edustavat kestävää kehitystä uudessa opiskelijaruokailusuosituksessa

Kasvisruuan tuominen kaikkien saataville on yksi tapa ohjata nuorta väestöä syömään kasvispainotteisemmin. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Kasvisruuan tuominen kaikkien saataville on yksi tapa ohjata nuorta väestöä syömään kasvispainotteisemmin. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

STT-Lehtikuva

Kasvipohjaisia ruokajuomia ja kasvisruokavaihtoehto tulee jatkossa tarjota tasavertaisena vaihtoehtona eläinperäisten ruokien ja juomien rinnalla opiskelijaravintoloissa. Näin toteavat Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja Kela tuoreessa ruokailusuosituksessaan korkeakouluopiskelijoille.

–  Suosituksen sisällä on esitetty tasavertaisina vaihtoehtoina kohtuullisesti lihaa sisältävä ruokavalio, kalakasvisruokavalio, laktovegetaarinen ruokavalio ja vegaaninen ruokavalio, Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen sanoo STT:lle.

Hänen mukaansa se, minkälaista kasvisruokaa tarjotaan, riippuu asiakaskohderyhmän tarpeista ja toiveista. Vegaaniruualle on täsmentäviä suosituksia, jotta se olisi ravitsemuksellisesti yhtä täyspainoinen vaihtoehto kuin muut ateriavaihtoehdot.

Ruokailusuositus määrittää, miten opiskelijaruokailu järjestetään niin, että se oikeuttaa Kelan ateriatukeen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kasvisruoka ei enää ole erityisruokavalio

Tälläkin hetkellä joissakin oppilaitoksissa kasvisruokaa tarjoillaan kaikille sekaruuan rinnalla. Lyytikäisen mukaan valtakunnallisella tasolla tarjonnassa on kuitenkin ollut suurta vaihtelua eri oppilaitosten, ravintoloiden ja paikkakuntien välillä.

–  Haluamme vahvasti viestittää, että se (kasvisruoka) ei enää missään tapauksessa ole mikään erityisruokavalio, joka vaatii ilmoittamista. Ravintolan pitää reagoida asiakaskunnan toiveisiin ja tarpeisiin, hän sanoo.

Kasvisruuan tuominen kaikkien saataville on Lyytikäisen mukaan yksi tapa ohjata nuorta väestöä syömään kasvispainotteisemmin. Opiskelijaruokailussa suositellaan käytettäväksi satokauden antimia ja korvaamaan useammin punaista lihaa vaalealla lihalla, kalalla ja kasviproteiineilla niin terveys- kuin ympäristösyistä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ruoan ympäristökuormitusta vähentämällä tuetaan kestävää kehitystä. Kestävän kehityksen tavoitteet näkyvät suosituksessa myös siten, että opiskelijaravintoloita kannustetaan myymään lounaalta yli jäävää hävikkiruokaa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi