play

Katiska-vyyhdin Niko Ranta-ahon syyte oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta hylättiin

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt Katiska-huumevyyhdistä tunnetun Niko Ranta-ahon syytteen oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta. Kuva on otettu 17. toukokuuta. LEHTIKUVA/STRINGER

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt Katiska-huumevyyhdistä tunnetun Niko Ranta-ahon syytteen oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta. Kuva on otettu 17. toukokuuta. LEHTIKUVA/STRINGER

STT-Lehtikuva

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt Katiska-huumevyyhdistä tunnetun Niko Ranta-ahon syytteen oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta.

Syyttäjän mukaan Ranta-aho olisi uhannut Katiska-vyyhdissä yhtenä pääsyytettynä ollutta miestä, joka tuomittiin silloisessa oikeudenkäynnissä seitsemän vuoden vankeuteen muun muassa törkeistä huumausaine- ja dopingrikoksista. Syyttäjän mukaan miehen olisi Ranta-ahon mielestä pitänyt kertoa käräjäoikeudessa vaihtoehtoinen tapahtumankulku, joka erosi siitä, mitä mies kertoi esitutkinnassa.

Käräjäoikeuden puntaroitavana olleet tapahtumat ajoittuvat tammi-maaliskuulle 2020, jolloin Ranta-aho oli Katiskan vuoksi tutkintavankeudessa. Hänen yhteydenpitoaan oli rajoitettu, eikä hän olisi saanut olla yhteydessä muihin kuin oikeudenkäyntiavustajiinsa.

Syyttäjän mukaan Ranta-aho välitti oikeudenkäyntiavustajansa kautta ensin lähisukulaiselleen ja lähisukulaisen kautta miehelle viestin, jossa tätä uhattiin muuttamaan poliisin esitutkintakuulustelussa kertomaansa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mies oli Ranta-aholle velkaa noin 200  000 euroa epäonnistuneiden huumekauppojen vuoksi. Syyttäjän mukaan uhkausviestissä oli kyseessä taloudellinen uhkaaminen, ei välitön väkivallan uhka.

Miehen mukaan viesti tuntui uhkaavalta

Käräjäoikeuden ratkaisusta ilmenee, että Ranta-aho on myöntänyt kirjoittaneensa kirjallisina todisteina esitetyt kirjeet ja viestit. Ranta-aho on myös myöntänyt pyrkineensä vaikuttamaan miehen oikeudessa antaman lausunnon sisältöön, tuomiossa sanotaan.

Ranta-aho kiisti syyllistyneensä oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamiseen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Kirje on lähtenyt, mutta mielestäni siinä ei ole ollut mitään uhkausta. Tarkoitus oli, että ennen kuin olin tunnustanut rikoksen, niin hän olisi poispuhunut minut rikoksesta, Ranta-aho sanoi oikeudessa.

Viestin saanutta miestä kuultiin oikeudessa, ja hänen mukaansa viesti tuntui uhkaavalta. Kertomuksen muuttamisen hyötyihin olisi hänen mukaansa kuulunut velkojen anteeksiannon lisäksi se, että vankilassa olisi ollut tarjolla huolenpitoa.

–  Sen varmaan jokainen ymmärtää tavallaan, että asiaan palataan ikävämmissä merkeissä, jos en suostu muuttamaan sanomisiani. Tuli otettua se viesti uhkaavasti, että joko tai, puolella tai vastaan, mies sanoi.

Mies ei kuitenkaan muuttanut Katiska-vyyhdin oikeudenkäynnissä kertomustaan siitä, mitä hänen mukaansa tapahtui.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Myös lähisukulaisen ja avustajan syytteet nurin

Miehen tietoon menneiden Ranta-ahon viestien sisällöstä ei voi käräjäoikeuden mukaan tehdä johtopäätöstä, että niissä viitattaisiin väkivallan, taloudellisen uhkan tai muun oikeudettoman painostuskeinon käyttöön.

Oikeuden mukaan jäi näyttämättä, että viestit olisivat sisältäneet tunnusmerkistön edellyttämää uhkausta. Tästä syystä Ranta-ahon syyte oli hylättävä.

Samalla oikeus hylkäsi Ranta-ahon lähisukulaisen sekä Ranta-ahon oikeudenkäyntiavustajana toimineen naisen syytteet oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta. Heidän osaltaan nurin menivät myös vaihtoehtoiset syytteet avunannosta rikokseen.

Niko Ranta-aho on aiemmin tuomittu niin sanotussa Katiska 1 -jutussa 11 vuoden vankeuteen muun muassa törkeistä huumerikoksista. Katiska 2 -jutussa Ranta-aho sai kaksi vuotta vankeutta törkeistä huumerikoksista. Kummankin Katiska-jutun käräjätuomiosta on valitettu hovioikeuteen.

Keskusrikospoliisilla on lisäksi tutkittavana juttu, jossa Ranta-ahoa ja yhtä muuta ihmistä epäillään törkeästä veropetoksesta.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi