play

Suomessa asuva espanjalaismies hankki ison määrän ääri-islamistista aineistoa – Käräjäoikeus tuomitsi terrorismirikoksesta

Suomessa asuva espanjalaismies sai käräjäoikeudessa ehdollisen vankeustuomion. Vasemmalla hänen oikeusavustajansa Joonia Streng.

Suomessa asuva espanjalaismies sai käräjäoikeudessa ehdollisen vankeustuomion. Vasemmalla hänen oikeusavustajansa Joonia Streng. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Iiro-Matti Nieminen / STT

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi perjantaina Suomessa asuvan espanjalaismiehen ehdolliseen vankeuteen kouluttautumisesta terrorismirikoksen tekemistä varten.

22-vuotias helsinkiläismies oli usean vuoden ajan hankkinut tietoa ääri-islamististen ryhmien kuten Isisin ja Boko Haramin toiminnasta, oikeus kertoi tiedotteessa.

Mies oli hakeutunut Telegram-viestipalvelussa kanaville, ryhmiin ja kontakteihin, joiden kautta hänellä oli pääsy laajaan terroristijärjestöjen tuottamaan materiaaliin. Materiaali opastaa muun muassa erilaisten iskujen tekemisessä.

Oikeuden mukaan mies oli myös itse tuottanut kuvia ja videoita, joissa hän oli eläytynyt terroristitaistelijan rooliin.

Hän oli hankkinut rynnäkkökivääriä muistuttavan muovikuula-aseen, jonka käyttöä ja kuljettamista hän oli oikeuden mukaan harjoitellut. Mies oli myös ilmaissut kiinnostusta mennä aseellisten ryhmien koulutusleireille.

Espanjalaismies kiisti syytteen. Kirjallisessa vastauksessaan oikeudelle mies sanoi, että hän oli yhteydessä ääri-islamistisia ajatuksia kannattaviin tahoihin, koska aihepiiri kiinnosti häntä.

Mies myönsi hankkineensa varsin laajalti aineistoa, jota voidaan pitää ääri-islamistisena, mutta kiisti perehtyneensä läheskään kaikkeen siitä.

Hän myönsi käyneensä ammuskelemassa muovikuula-aseella mutta kiisti, että olisi tehnyt sitä taistelunomaisissa tilanteissa tai että olisi harjoitellut aseen kuljettamista autossa.

Oikeudessa mies sanoi, ettei hänellä ollut koskaan aikomusta liittyä Isisiin tai muuhun järjestöön.

Mies oli hankkinut pääsyn tietokantaan, jossa oli ohjeita aseen käsittelyyn ja räjähteiden rakentamiseen. Tutkinnassa ei saatu selville, miltä osin mies oli tutustunut aineistoon.

Käräjäoikeus katsoi miehen olleen radikalisoitunut, eli hän oli omaksunut äärijärjestöjen ajatuksia ja suhtautunut hyväksyvästi niiden väkivaltaiseen toimintaan.

Oikeus katsoi, että mies oli ihaillut ääriliikkeiden toimintaa. Oikeuden mukaan miehen tarkoituksena oli kouluttautua siten, että hän voisi liittyä osaksi ääri-islamististen terroristiryhmien aseellista toimintaa Syyriassa tai Länsi-Afrikassa.

Oikeus korosti, että pelkkä terroristisen toiminnan ihailu ei ollut rikos vaan rangaistavaa oli kouluttautumiseksi katsottava toiminta.

Oikeuden mukaan miehen hankkima koulutus jäi vähäiseksi. Näyttämättä jäi, että mies olisi kouluttautunut esimerkiksi räjähdysaineiden käyttöön.

Mies tuomittiin neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Syyttäjä oli vaatinut vähintään 1,5 vuoden vankeutta.

Rikosepäily tuli ilmi toisen rikosjutun yhteydessä. Poliisi otti miehen kiinni joulukuussa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi