play

KHO: Poliisipartio toimi syrjivästi, kun se pysäytti rap-artisti Mustan Barbaarin äidin ja siskon valvontatoimia varten Helsingissä

Ratkaisullaan KHO kumosi Helsingin hallinto-oikeuden päätöksen, jonka mukaan naisten valikoitumisessa poliisipartion valvontatoimien kohteeksi ei ollut kyse syrjinnästä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Ratkaisullaan KHO kumosi Helsingin hallinto-oikeuden päätöksen, jonka mukaan naisten valikoitumisessa poliisipartion valvontatoimien kohteeksi ei ollut kyse syrjinnästä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

STT-Lehtikuva

Siviiliasuinen poliisipartio toimi syrjivästi, kun se pysäytti rap-artisti Mustan Barbaarin äidin ja siskon valvontatoimia varten kadulla Helsingissä. Näin katsoo korkein hallinto-oikeus (KHO) torstaina antamassaan vuosikirjapäätöksessä.

Oikeudessa puntaroidut tapahtumat ajoittuvat heinäkuulle 2016. Naiset olivat kävelemässä yöaikaan Helsingin keskustassa, kun siviiliasuinen poliisipartio pysäytti heidät ja pyysi nähtäväksi heidän henkilöllisyystodistuksensa. Naiset kieltäytyivät näyttämästä niitä ja yrittivät poistua paikalta.

Tilanteen edetessä poliisit laittoivat naiset käsirautoihin ja tekivät heille henkilöntarkastuksen, jonka yhteydessä poliisit löysivät heidän passinsa. Naiset ovat Suomen kansalaisia.

Naisten mielestä kyse oli etnisestä profiloinnista

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

KHO:ssa arvioitavana oli, toimivatko ulkomaalaisvalvontaa suorittaneet poliisit lain mukaisesti, kun he päättivät pysäyttää naiset. Sen jälkeisillä tapahtumilla ei ollut merkitystä KHO:n arvioinnin kannalta.

Naiset katsoivat, että poliisipartio kohdisti valvontatoimet heihin ainoastaan heidän etnisen alkuperänsä perusteella. Naisten mielestä poliisi syyllistyi siten syrjivään etniseen profilointiin.

Helsingin poliisilaitoksen mukaan kyse oli katuprostituutioon kohdistuvasta valvonnasta ja naisten pysäyttäminen perustui poliisin havaintoihin sekä analyysi- ja vihjetietoihin.

KHO:n päätöksessä sanotaan, että epäily katuprostituutiosta osoittautui aiheettomaksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Myös yhdenvertaisuusvaltuutettu antoi tapahtuneesta lausunnon KHO:lle. Valtuutetun mielestä poliisi antoi lainvastaisella tavalla ratkaisevaa merkitystä naisten ihonvärille ja heidän alkuperästään tehdyille oletuksille, kun se kohdisti heihin valvontatoimia.

Pysäyttäminen ei ollut oikeasuhtaista

KHO katsoo päätöksessään, että poliisin suorittamalla katuprostituutiovalvonnalla oli lakiin perustuva hyväksyttävä tavoite. Poliisilla oli myös hyväksyttävä syy kiinnittää huomiota naisiin ja heidän seurassaan olleeseen mieheen sekä tarkkailla heidän toimintaansa.

KHO kuitenkin katsoo, että sen jälkeen kun potentiaaliseksi asiakaskontaktiksi tulkittu mies poistui naisten seurasta, poliisi ei enää voinut päätellä tilanteen liittyneen seksin myymiseen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Oikeuden mukaan poliisi ei ollut selvittänyt, että sen saama vihjetieto katuprostituutiosta olisi liittynyt kyseisiin naisiin tai heitä muuten kuin ihonvärin puolesta muistuttaviin henkilöihin.

KHO:n mukaan naisten pysäyttämistä valvontatoimia varten ei voitu tässä tapauksessa pitää oikeasuhtaisena keinona katuprostituutiovalvonnan suorittamiselle. KHO katsoo, että naisia syrjittiin yhdenvertaisuuslain vastaisesti.

Alemman oikeusasteen päätös kumottiin

Ratkaisullaan KHO kumosi Helsingin hallinto-oikeuden päätöksen, jonka mukaan naisten valikoitumisessa poliisipartion valvontatoimien kohteeksi ei ollut kyse syrjinnästä.

Samalla KHO palautti voimaan yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan aiemman päätöksen, jonka mukaan poliisin toiminta oli syrjinyt naisia heidän alkuperänsä perusteella.

KHO:n päätös syntyi äänin 4–1.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu: Päätös on erittäin merkittävät

Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) päätöksen syrjivästä etnisestä profiloinnista tulee ohjata poliisia muuttamaan toimintaansa, katsoo yhdenvertaisuusvaltuutettu tiedotteessaan.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu pitää KHO:n päätöstä erittäin merkittävänä. Valtuutetun mukaan poliisin tulee varmistaa, että syrjinnän kielto ymmärretään poliisissa oikein.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi