play

Kirkko haluaa parantaa seksuaaliseen häirintään puuttumista – viime vuosien kyselytulokset ovat herättäneet huolta

Suomen evankelisluterilainen kirkko haluaa parantaa seksuaaliseen häirintään puuttumista. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

Suomen evankelisluterilainen kirkko haluaa parantaa seksuaaliseen häirintään puuttumista. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

STT-Lehtikuva

Suomen evankelis-luterilainen kirkko haluaa puuttua seksuaaliseen häirintään nykyistä tehokkaammin.

Kirkolliskokous on tänään päättänyt pyytää, että Kirkkohallitus vahvistaa häirintään puuttumista kirkon työyhteisöissä ja toiminnassa. Asia laitettiin vireille aiemmin tänä vuonna, kun 24 kokousedustajaa allekirjoitti asiaa koskevan aloitteen.

Aloitteessa painotettiin muun muassa, että häirinnän vastaisten toimien pitää saavuttaa kaikki kirkon toimijat ja seurakuntalaiset.

–  Meillähän on kirkossa häirintäyhteyshenkilötoimintaa, ja viranhaltijoille on paljonkin koulutusta aiheesta, mutta halusimme laajentaa (ohjeistusta) myös kirkon toiminnassa olevien vapaaehtoisten väliseen tekemiseen, kertoo STT:lle kirkolliskokouksen tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtaja Katri Korolainen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hän on osallistunut aloitteen valmisteluun.

–  Erityinen huoli on lasten ja nuorten kanssa tehtävästä työstä, jotta kirkko ja kirkon toiminnat olisivat heille turvallisia tiloja.

Kirkolliskokouksen mukaan häirintää koskeva ohjeistus tulee ajantasaistaa ja koulutusta pitää lisätä ja laajentaa. Myös seurannan välineitä ja raportointimalleja tulisi kehittää.

Myös sosiaalisen median merkitys häirinnässä tulisi ottaa paremmin huomioon, tiedotteessa kerrotaan. Korolaisen mukaan tähän voidaan tarttua muun muassa koulutuksella.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Esimerkiksi nuorisotyössä on yhä enemmän yhteistä keskustelua ja läsnäoloa myös sosiaalisen median alustoilla. Se on valtavan hyvä, mutta tietysti pitää olla myös keinoja puuttua mahdollisiin lieveilmiöihin, jos sellaisia esiintyy, hän sanoo.

Lähes viidennes työntekijöistä kokenut sanallista häirintää

Aloitteen taustalla ovat myös työntekijöille tehdyt kyselyt.

Evankelis-luterilaisessa kirkossa tapahtuvaa seksuaalista häirintää on selvitetty muun muassa tänä vuonna kirkon tasa-arvokyselyssä. Siinä yli 17 prosenttia seurakuntien työntekijöistä kertoi, että he olivat kokeneet nykyisessä työpaikassaan sanallista häirintää. Fyysistä lähentelyä oli kyselyn mukaan kokenut kymmenesosa työntekijöistä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kirkon akateemiset puolestaan julkaisi vuonna 2019 jäsenkyselyn, jossa lähes kolmannes henkilöstöstä kertoi kohdanneensa häirintää edellisen vuoden aikana. Kokousedustajien aloitteen mukaan osuus on suurempi kuin kunta- ja valtionhallinnon työntekijöille tehdyissä selvityksissä.

–  Se myös herätti sellaisia hälytyskelloja, että tilanteelle täytyy tehdä jotakin, Korolainen kertoo.

Myös Suomen ortodoksinen kirkko julkaisi lokakuussa oman ohjeensa seksuaalisen ja sukupuoleen perustuvan häirinnän estämiseksi. Ohjeen laatimisesta päätettiin viime vuoden marraskuussa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi