play

Alle 12-vuotiaiden rokotussuosituksia valmistellaan jo Suomessa

12-vuotias poika sai rokotteen viime viikolla Espoossa. Lehtikuva / Emmi Korhonen

12-vuotias poika sai rokotteen viime viikolla Espoossa. Lehtikuva / Emmi Korhonen

STT-Lehtikuva

Pelkkä myyntilupa 5–11-vuotiaiden koronarokotteille ei vielä tarkoittaisi rokotusten alkamista Suomessa, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek STT:lle.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan Euroopan lääkevirasto (EMA) saattaa suosittaa myyntilupaa piakkoin ja Suomen on syytä olla valmis tähän.

–  EMA/EU antaa ehdollisen myyntiluvan siitä, keille rokotetta voidaan käyttää ja millä reunaehdolla, mutta ei ota kantaa siihen miten rokotetta pitäisi väestötasolla käyttää. Se on kansanterveydestä vastaavien asiantuntijoiden, ministeriön ja hallituksen asia, Nohynek kommentoi STT:lle sähköpostitse.

Nohynekin mukaan alle 12-vuotiaiden rokotussuosituksia valmistellaan jo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  THL:n alaisen Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän KRAR:n lasten rokotussuosituksia valmisteleva ryhmä tekee tämän asian parissa jo töitä.

Rokotukset voitaisiin Suomessa aloittaa, kun työ on valmis ja THL antaa esityksensä sosiaali- ja terveysministeriölle.

Tämän lisäksi tarvitaan lapsille räätälöityjä rokotteita ja mahdollisesti myös asetusmuutos. Alle 12-vuotiaille tarkoitettu rokote on Nohynekin mukaan hankittava erillisenä, sillä rokote sisältää yhden kolmasosan nyt saatavilla olevien rokotteiden antigeenimäärästä.

Myyntiluvan myöntää virallisesti Euroopan komissio EMA:n suosituksesta. Perjantaina Yhdysvalloissa lääkeyhtiö Pfizerin koronavirusrokote hyväksyttiin käyttöön myös 5–11-vuotiaille lapsille.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kiuru: On varmistettava, ettei kansallisia suosituksia odoteta liian pitkään

Ministeri Kiuru hoputti STT:n haastattelussa, että kansallisten asiantuntijoiden ja viranomaisten on varauduttava mahdolliseen myyntilupaan jo hyvissä ajoin ja varmistettava, että Suomessa ei jäädä tilanteeseen, jossa kansallisia suosituksia jäädään odottamaan liian pitkäksi aikaa.

Kiurun mielestä esimerkiksi suosituksiin kolmansien rokotusten aloittamisesta meni Suomessa liian kauan.

Nohynek toteaa, että koronarokotusohjelmaa on laadittu yhdessä sovitun, mahdollisimman paljon tieteelliseen näyttöön perustuvan prosessin mukaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Kansallisen koronarokottamisen strategia pyrkii ensisijaisesti estämään vakavan koronataudin taakkaa, kuolemia ja elinvuosien menetystä sekä ylläpitämään terveydenhuollon kantokykyä. Tärkeintä olisi saada nyt vielä ensimmäisen ja toisen rokoteannoksen kattavuutta nostettua.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi