play

STT:n tiedot: Hallitusneuvotteluissa on ollut esillä kännyköiden käytön rajoitus peruskouluissa

Kuva: Lehtikuva

STT

STT:n tietojen mukaan peruskoulujen kännykkäkielto on ollut esillä hallitusneuvotteluissa. Hallitusneuvotteluja käyvät puolueet ovat pyytäneet aiheesta lisätietoja asiantuntijoilta.

Taustalla on todennäköisesti tarve lain tasolla täsmentää ja rajata vahvemmin oppilaiden oikeutta käyttää kännykkää koulupäivän aikana.

STT:llä ei ole tiedossaan, ketkä neuvottelijoista tukevat kännykkäkieltoa kouluihin, mutta ajatus oli esillä perussuomalaisten koulutuspoliittisissa vaalilinjauksissa. Puolueen linjauksen mukaan puhelimien pitäisi pysyä repussa koko koulupäivän.

Perussuomalaisten mukaan monet lapset ovat addiktoituneita puhelimiin ja muihin laitteisiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Tämä pitää ymmärtää, ja koulutyö rauhoittaa muille metodeille. Vähemmän pelillisyyttä, vaaliteeseissä sanotaan.

Muiden hallitusneuvotteluja käyvien puolueiden eli kokoomuksen, RKP:n ja kristillisdemokraattien vaaliohjelmissa ei oteta kännykkäkieltoon kantaa.

Koulut voivat nykylainsäädännönkin puitteissa kieltää järjestyssäännöissään kännykän käytön oppituntien aikana. Oppilas voidaan määrätä pitämään kännykkä pois näkyvistä esimerkiksi repussa äänettömällä.

Koko koulupäivän kattavaa kieltoa ei voi kuitenkaan nykyisen lainsäädännön nojalla asettaa. Opetushallitus (OPH) on tehnyt kouluille ohjeet kännyköiden käyttöön liittyvistä oikeuksista ja velvollisuuksista koulussa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

OPH:n mukaan välitunneilla mobiililaitteen käyttöä ei voida kokonaan kieltää. Koulu voi suosittaa, että välitunnilla tehdään jotain muuta kuin käytetään mobiililaitetta.

Jos koulu rajoittaa kännykän käyttöä välitunnilla, koulun on huolehdittava, että oppilaalla on tarvittaessa mahdollisuus esimerkiksi ottaa yhteyttä huoltajaansa tai hoitaa henkilökohtaisia asioitaan, joita ei voi siirtää myöhemmäksi. Nykyisen lain nojalla koulu ei voi esimerkiksi velvoittaa oppilaita laittamaan puhelimia koko päiväksi kännykkäparkkiin.

Kansalaisaloite.fi-palvelusta löytyy myös aloite, joka tähtää älypuhelimien käytön rajoittamiseen peruskouluissa. Oppilaiden puhelimet pidettäisiin suljettuina oppituntien ja välituntien aikana, poikkeustilanteita lukuun ottamatta.

Aloitteessa ehdotetaan myös nykyistä yhtenäisempiä kännykkäsääntöjä kouluille. Kansalaisaloitetta on tähän mennessä kannattanut reilut 26  000 suomalaista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi