play

KKO piti Oulun soramonttusurman hovituomion ennallaan – yllyttäjä ja avunantaja voitiin tuomita murhasta, vaikka veljensä ampunut syyllistyi vain surmaan

KKO katsoi, että toisin kuin veljensä ampunut mies, yllyttäjä ja avunantaja eivät toimineet painostuksen alaisina. Siksi heidän tekonsa ei ollut tehty lieventävien asianhaarojen vallitessa.  LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

KKO katsoi, että toisin kuin veljensä ampunut mies, yllyttäjä ja avunantaja eivät toimineet painostuksen alaisina. Siksi heidän tekonsa ei ollut tehty lieventävien asianhaarojen vallitessa. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

STT-Lehtikuva

Korkein oikeus (KKO) piti perjantaina ennallaan hovituomion Oulun Jäälin soramonttusurmasta lokakuussa 2018.

Kyseessä on tapaus, jossa aseistautunut mieskaksikko kuljetti kaksi veljestä soramontulle, missä he painostivat tai pakottivat toisen heistä ampumaan veljeään. Mies ampui veljensä kosketuslaukauksella niskaan. Tapahtumien taustalla oli kateisiin joutunut huume-erä, jota mieskaksikko oli perinyt veljeksiltä.

Veljensä ampunut Samuli Eino Oskari Heikkinen, 23, tuomittiin hovioikeudessa viiden vuoden vankeuteen surmasta. Surma on harvoin käytetty rikosnimike, joka tarkoittaa lieventävien asianhaarojen vallitessa tehtyä henkirikosta. Hovioikeus katsoi, että Heikkinen toimi pakkotilaa muistuttavassa tilanteessa.

Mieskaksikosta toinen sai tuomion yllytyksestä murhaan ja toinen avunannosta murhaan. KKO:n ratkaistavana oli, voitiinko heidät tuomita murhaan liittyvistä rikosnimikkeistä, vaikka päätekijä tuomittiin surmasta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

KKO katsoi, että toisin kuin veljensä ampunut mies, yllyttäjä ja avunantaja eivät toimineet painostuksen alaisina. Siksi heidän tekonsa ei ollut tehty lieventävien asianhaarojen vallitessa, KKO sanoi.

Näin ollen Harri Henrik Hietamäen, 26, elinkautinen vankeustuomio yllytyksestä murhaan ja Jimmy Johannes Leinosen, 26, yhdeksän vuoden ja yhdeksän kuukauden vankeus avunannosta murhaan pysyvät voimassa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi