play

Historiallinen sote-uudistus on hyväksytty eduskunnassa äänin 105–77

Poissa äänestyksestä oli 17 kansanedustajaa. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Poissa äänestyksestä oli 17 kansanedustajaa. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

STT-Lehtikuva

Eduskunta on täysistunnossaan hyväksynyt sote-uudistuksen äänin 105–77. Päivä on historiallinen, sillä sote-uudistusta on yritetty saada aikaan noin viidentoista vuoden ajan eri hallitusten voimin.

Hallituspuolueiden edustajat ovat iloinneet eduskunnan päätöksestä.

–  Kansanvallan näkökulmasta nyt saavutettu voitto ja lopputulos soteen on suuri askel, joka kunnioittaa demokratiaa sekä ottaa huomioon erilaiset alueet ja niiden tarpeet. Ja on tätä yritettykin, monen hallituksen aikana, kaikkiaan yli 15 vuoden aikana, kahdeksan eri hallituksen aikana, jos Paras-hanke keväältä 2006 katsotaan lähtökohdaksi, sanoo SDP:n Raimo Piirainen tiedotteessa.

Esityksen lähtökohtana on se, että kunnat ovat liian pieniä turvaamaan Suomen ikääntyvän väestön tarvitsemat sosiaali- ja terveyspalvelut.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Hallituksen malli ei ole täydellinen, mutta se on parempi kuin yksikään aiemmista versioista, toteaa sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) puolueensa .

Äänetyksestä oli poissa 17 kansanedustajaa. Hallituspuolueiden edustajista oli poissa 11. Heidän joukossaan oli muun muassa vihreiden Inka Hopsu, Mari Holopainen ja Heli Järvinen, jotka olivat etukäteen kertoneet julkisuudessa, että eivät voi äänestää ratkaisun puolesta.

Äänestykset käytiin niin sanotulla laajalla kokoonpanolla. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki edustajat saivat osallistua äänestykseen.

Sote-tehtävät siirtyvät hyvinvointialueille

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Todellinen uudistus tapahtuu hyvinvointialueilla. Läpimeno eduskunnassa tarkoittaa sitä, että kuntien ja kuntayhtymien vastuulla nykyisin olevat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen tehtävät siirtyvät hyvinvointialueille. Muutos ei koske Helsingin kaupunkia. Hyvinvointialueen ylin päättävä toimielin on suorilla vaaleilla valittava aluevaltuusto. Ensimmäiset vaalit järjestetään ensi vuoden tammikuussa.

Oppositiopuolue kokoomus on vastustanut tiukasti sote-uudistusta. Kokoomuksen Antti Häkkänen painoi jarrua vain hetki ennen äänestystä. Hän vaati sote-uudistuksen perustuslainmukaisuuden selvittämistä ennen äänestystä. Perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtajana toimiva Häkkänen totesi aamupäivällä , että hänestä näyttää siltä, että sosiaali- ja terveysvaliokunta ei ole korjannut perustuslain mukaisiksi esityksessä olevia pykäliä, jotka liittyvät sopimusten mitätöintiin. Tällä Häkkänen viittasi palveluiden ulkoistussopimuksiin.

Puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) ilmoitti puolenpäivän jälkeen saaneensa eduskunnan virkajohdolta selvityksen sote-uudistuksen perustuslainmukaisuudesta. Vehviläinen totesi tiedotteessa, että selvityksen mukaan sosiaali- ja terveysvaliokunta on tehnyt esityksiin perustuslakivaliokunnan edellyttämät muutokset.

Sote-uudistuksen lainsäädäntö tulee voimaan porrastetusti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi