play

Kolumni: Itseluottamuksen puute on ainoa asia, joka heikentää ulkonäköä – kanna siis kehoasi kunnioituksella!

Venla Simonen

Nykymaailmassa jo alakouluikäiset lapset miettivät kuumeisesti ulkonäköään. Jos näkymä peilissä ei tyydytä, saatetaan aloittaa rankka painonpudotuskuuri tai hiustenvärjäys shokkivärillä. Tähänkö nykymaailmamme on mennyt?

Olen todennut lasten ja nuorten ottavan paljon vaikutteita sosiaalisen median kautta. Tunnetuista julkkiksista otetaan mallia ja kopioidaan pieninkin tyylimuutos. Lapsien, nuorien ja välillä jopa aikuisten näyttää olevan vaikea ymmärtää somen olevan feikkiä. Kuvia muokataan ennen postausta ja tieto on yksipuolista.

Onneksi kehopositiivisuus yleistyy koko ajan ja kauneutta hahmotetaan entistä monipuolisemmin. Netissä toimii monia kehoaktivisteja, ja useimmat ihmisistä tuntuvat suvaitsevan erilaisuuden.

Olen huomannut kauneusihanteiden ja muotisuuntausten kiertävän kehää. Esimerkiksi monet 20 vuotta sitten muodissa olleet vaatteet, asusteet ja meikit ovat suuressa suosiossa. Usean nuoren kädessä näkyy scrunchie-hiusdonitsi, levenevät farkut ja tukassa suuri hiusklipsi.

Tällä hetkellä tyttöjen keskuudessa ihaillaan esimerkiksi ruskettuneisuutta. Osa nuorista ja aikuisista käy suihkurusketuksissa tai käyttää itseruskettavaa. Rusketuksella ilmaistaan kyvykkyyttä matkustamiseen.

Myös hyvää ihoa ihannoidaan suuresti. Monet käyttävät kasvojen hoitotuotteisiin ja laadukkaisiin meikkeihin todella paljon rahaa. Tällä hetkellä paksut meikkivoidekerrokset ovat menettämässä suosiotaan. Useimmat mallit ja muut nuorten ihailemat julkkikset antavat ihon teksuurin näkyä. Tällöin luomet ja pisamat korostuvat.

Osittain maskipakosta johtuen silmämeikkiin panostetaan paljon. 2000-luvulta tutut vihertävät luomivärit ovat nousemassa takaisin elävien kirjoihin. Silmiä rajaavat eyelinerit ottavat mitä hurjimpia muotoja ja voivat jopa kiemurrella kaukana silmien ympärillä. Monilla suomalaisilla luonnollinen hiustenväri on ruskea. Nykyään varsinkin nuorilla näkee voimakkaita shokkivärejä, kuten punaista. Hiuksia myös tummennetaan mustiksi asti, ja toisaalta osalla näkee lähes valkoisen tukan. Hiuksia pidetään usein sotkunutturoilla, kieputettuna kiinni hiusklipsulla tai poninhännällä, osa hiuksista ulos vedettynä.

Somen myötä myös leviää paljon erilaisia tyylisuuntauksia. Esimerkiksi vuosina 2019–2020 VSCO-tyylisuuntaus räjäytti internetin. VSCO-tyyliin kuuluu suuret hiuspompulat, crocsit ja Vans-tennarit, hydro flask -juomapullo ja simpukkakaulakoru.

Kun lapset näkevät lähes jokaisessa arkipäiväisessä tilanteessa jonkin tietyn kehotyypin, he saattavat ruveta ihannoimaan sitä. Ihmisen terveydelle ei ole hyväksi treenata yksipuolisesti vaikkapa takapuolta, käsiä tai vatsalihaksia. Osa on mennyt jopa plastiikkakirurgiaan asti saavuttaakseen ihannoidun ulkonäön. Jatkuva kehonmuokkaaminen voi aiheuttaa syömishäiriön ja paljon mielenterveydellisiä ongelmia.

Mielestäni ihmisten pitää ymmärtää, että kaikki netissä näkyvä ei ole totta. Sen lisäksi kaikki kehot ja tyylit ovat yhtä upeita kaikki. Ainut asia, joka heikentää ulkonäköä, on itseluottamuksen puute. Siksi kanna kehoasi kunnioituksella itseäsi kohtaan.

Kirjoittaja on Nepenmäen koulun 9.-luokkalainen, joka on Karjalaisessa tet-harjoittelussa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi