play

Ministeri Kiuru: Pelkään, että kouluihin palaaminen ei ole ensi viikolla turvallista – koronaministeriryhmä kokoontuu iltapäivällä

Päätökset etäopetukseen siirtymisestä tehdään kunnissa, mutta STM voi antaa ohjeen etäopetukseen siirtymisestä tartuntatautilain perusteella. Arkistokuva. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

Päätökset etäopetukseen siirtymisestä tehdään kunnissa, mutta STM voi antaa ohjeen etäopetukseen siirtymisestä tartuntatautilain perusteella. Arkistokuva. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

STT-Lehtikuva

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoo pelkäävänsä, että kouluihin palaaminen ensi viikolla ei ole turvallista, koska sosiaali- ja terveydenhuollon kantokyky on useilla alueilla vaarassa.

–  Nyt on viimeinen aika tehdä kaikki viimesijaiset toimet tämän kansakunnan sosiaali- ja terveydenhuollon kantokyvyn suojelemiseksi, Kiuru sanoi koronaviruksen aiheuttamaa pitkäkestoista tautimuotoa koskeneessa tiedotustilaisuudessa.

–  Seuraavien viikkojen aikana omikron vyöryy etelästä koko Suomen yli. Kysymys on siitä, kestääkö meidän kantokykymme hauraimmilla alueilla, Kiuru sanoi viitaten koronaviruksen viimeisimpään muunnokseen.

Kiuru nosti esille koronatartuntojen rajun lisääntymisen viime viikkoina. Hänen mukaansa Suomessa on suhtauduttu koronavirukseen liian vähättelevästi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Jos suomalaisessa yhteiskunnassa ei nyt vakavoiduta sen edessä minkälaisessa tilanteessa sosiaali- ja terveydenhuollon kantokyky nyt on, niin ihmettelen, Kiuru sanoi.

–  Meillä on tällä viikolla 40  000 uutta tartuntaa. En tiedä, meneekö muilla vilunväreet, mutta kyllä minulla menee. Viime viikolla oli 20  000 tartuntaa, sitä edeltävällä viikolla 10  000 tartuntaa, Kiuru luetteli.

"Ei enää montaa keinoa työkalupakissa"

Hallituksen koronaministeriryhmän on määrä kokoontua tänään kello 14 pohtimaan sosiaali- ja terveysministeriön ehdotusta siirtyä kouluissa lukukauden aluksi etäopetukseen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Viimesijaiset keinot ovat tänään punninnassa. Niitä ei kovin montaa ole enää työkalupakissa. Kysymys on siitä, että pystytäänkö löytämään toimintakykyä tehdä nämä viimeiset päätökset, jotta pystyisimme reagoimaan tähän syntyvään tilanteeseen kaikin mahdollisin keinoin, Kiuru sanoi.

Kevätlukukausi alkaa monin paikoin maanantaina, joten mahdollisia päätöksiä pitäisi tehdä pikaisesti. Opetusministeri Li Andersson (vas.) on kuitenkin sanonut, että lapsiin ja nuoriin kohdistuvien rajoitusten tulisi olla viimesijaisia. Myös valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) on todennut, että ennen etäopetusta pitäisi kokeilla muita keinoja.

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ sitä vastoin kannattaa STM:n ehdotusta aloittaa lukuvuosi etäopiskeluna.

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoi torstaina Helsingin Sanomille, että etäopetusta ei esitetä esikouluun eikä luokille 1–3.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Esillä on lehden mukaan myös lainmuutos, jolla ravintolat voitaisiin sulkea tilapäisesti kokonaan.

Kunnat päättävät, STM voi ohjeistaa

Päätökset etäopetukseen siirtymisestä tehdään kunnissa, mutta STM voi antaa ohjeen etäopetukseen siirtymisestä tartuntatautilain perusteella. Suurten kaupunkien opetustoimesta vastaavat johtajat eivät puolla etäopetukseen siirtymistä. Yhteisessä kannanotossaan Helsingin, Espoon, Tampereen, Vantaan, Oulun, Turun, Jyväskylän, Lahden ja Porin johtajat toteavat, että aikataulu on tiukka ja ettei etäopetuksen merkittävästä hyödystä ole esitetty perusteita.

–  Sitä vastoin etäopetuksesta aiheutuvat haitat lasten ja nuorten oppimiseen ja hyvinvointiin ovat melkoisen suuria, opetuksesta vastaavat johtajat sanovat tiedotteessaan.

Samaa mieltä ovat johtavat lastentautien ylilääkärit. Lääkärit kirjoittavat hallitukselle osoitetussa avoimessa kirjeessä, että etäopetus olisi lapsille epäreilu ja nykyisessä epidemiatilanteessa suhteeton lapsiin kohdistuva rajoitus.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi